Захранване и хранене – проблеми при бебетата и децата

Захранване и хранене – проблеми при бебетата и децата

Храненето на малките деца, особено на бебетата, може да бъде истинско предизвикателство, при това в много аспекта. От приготвянето на храната, до правилното захранване и в крайна сметка до успешния и спокоен акт на хранене.

Може би сте си представяли как вашето мъниче поема блажено всяка хапка и съвсем не сте били подготвени за бъркотията и цапаницата, която често представлява едно хранене на бебе или малко дете.

Докато се впускате заедно в света на твърдите храни, ето няколко съвета, за да направите тези моменти малко по-приятни.

Създайте си рутина

Бебето се нуждае от концентрация, за да се храни, така че му изградете рутина – всеки път повтаряйте в същия ред определените действия, за да свъква детето с тях и да се настройва за хранене

Не е нужно рутината да е нещо сложно или дълг. Може да се състои просто от  измиване на ръцете на детето, емоционално успокояване, поставяне на любимия лигавник, заемане на мястото за хранене и накрая самото хранене.

Създайте спокойна атмосфера, като изключите телевизора и всякаква силна музика. Това ще помогне на вашето бебе да осъзнае, че яде и да се научи да разпознава, когато е сито.

Захранване и хранене - проблеми при бебетата и децата - 360 f 329931361 39oygcu5coa9uzfmke1bl0uqfrnajs2d

Разберете, че захранването с твърди храни отнема време

Ще отнеме време докато вашето бебе да се почувства комфортно с новите усещания, които вървят заедно с храненето – усещането за лъжица в устата, вкусовете и текстурите на различните храни. Този процес може да е съпътстван с много недоволство от страна на бебето. При някои деца дори е особено трудно, но въпреки това случващото се е нормално. Не е ласно да порастваш.

Въведете разнообразие от храни

Повечето бебета обичат да опитват нови храни и започването на твърда храна е чудесен момент за въвеждане на различни продукти, като зеленчуци, риба и дори пикантни храни. Предлагането на много различни вкусове и текстури в началото може да помогне за предотвратяване на придирчивостта по-късно.

Не забравяйте това и бъдете смели и креативни. Разнообразявайте детето ежедневно и нека да опита, да бъде захранено под наблюдение с възможно най-много храни.

Подгответе се за бъркотия

Вашето бебе вероятно ще хвърля храна навсякъде, особено ако практикувате захранване, водено от бебето. Това е често срещано и не означава непременно, че имате проблем, като изключим чистенето, разбира се.

Не спирайте кърменето

Въвеждането на твърдите храни не означава спиране на кърменето, напротив. Все още по-основната част от храненето на бебето трябва да представлява кърма или адаптирано мляко.

Захранване и хранене - проблеми при бебетата и децата - foodrefusal

Внимавайте за алергии

Ако вашият педиатър ви е посъветвал или имате семейна анамнеза за хранителни алергии, давайте на детето си само една нова храна наведнъж и изчакайте три или четири дни, преди да опитате друга, за да улесните откриването на алергиите.

Следете за признаци на алергична реакция или непоносимост, като обрив, копривна треска, хрипове, затруднено дишане, повръщане, прекомерни газове, диария или кръв в изпражненията. Обадете се на вашия педиатър, ако забележите някой от тези или отидете в спешното отделение, ако алергичната реакция ви изглежда сериозна.

Хранене на малкото дете

Храненето на детето до навършване на 2 години е от изключително значение за бъдещите хранителни навици, а дори и за цялостното му здраве. Затова бъдете внимателни и старателни, а най-вече търпеливи с мъничето. На вас не вие лесно, но също и на него. Не забравяйте това и помнете, че в крайна сметка всичко ще се получи, ако сте достатъчно упорити и двамата.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares