Зелето е кръстоцветния зеленчук, който се консумира едва ли не по целия свят. То е питателно, с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Зелето е отличен източник на витамин С, витамин К, витамин В6, фолат и калий. Освен това е добър източник на калций, желязо, магнезий и фосфор.
Редовната консумация на зеле може да осигури няколко ползи за здравето.
Едно от основните ползи за здравето на зелето е потенциалът му да помогне за намаляване на риска от рак. Зеленчукът е богат на антиоксиданти и фитохимикали, което може да помогне за предотвратяване на оксидативен стрес и възпаление в организма. Няколко проучвания свързват консумацията на зеле с намален риск от рак, по-специално на белите дробове, дебелото черво и рака на гърдата.
Известно е също така, че зелето е полезно за здравето на сърцето. Зеленчукът е с високо съдържание на фибри, което може да помогне за намаляване на нивата на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Освен това, зелето съдържа съединения, наречени антоцианини, за които е доказано, че намаляват възпалението и подобряват функцията на кръвоносните съдове, като спомагат за предпазване от сърдечни заболявания.
Консумирането на зеле може също да има противовъзпалителни ефекти в организма. Зеленчукът съдържа съединения, наречени глюкозинолати, които се разбиват на противовъзпалителни вещества в тялото. Това може да помогне за намаляване на възпалението в организма, което може да допринесе за редица хронични заболявания.
Киселото зеле е ферментирала версия на прясно зеле. Докато и двата вида зеле са питателни и предлагат ползи за здравето, има някои разлики между двете. Ферментацията на зелето може да увеличи бионаличността на някои хранителни вещества, като витамин С и някои минерали. Ферментиралите храни като кисело зеле също могат да бъдат полезни за здравето на червата, като осигуряват пробиотици и подпомагат храносмилането.
Важно е обаче да се отбележи, че някои от полезните съединения в прясното зеле могат да бъдат загубени по време на процеса на ферментация. Като цяло, както прясното, така и киселото зеле може да бъде здравословни варианти и се препоръчва включване на различни зеленчуци в диетата ви.
В допълнение към потенциалните си ползи за здравето, зелето е и универсален зеленчук, който може да се използва в различни ястия. Един вкусен и здравословен начин да се насладите на зелето е чрез тази рецепта за салата.
Зелева салата
Необходимите продукти:
- 1 глава на зелето, настърган;
- 2 големи моркови, настъргани;
- 1 малък червен лук, тънко нарязан;
- 1/4 чаша зехтин;
- 2 супени лъжици ябълков оцет;
- 1 супена лъжица мед;
- 1 чаена лъжичка дижонски горчица;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа комбинирайте настърганото зеле, настърганите моркови и нарязания червен лук.
В малка купа разбийте заедно зехтина, ябълков оцет, мед и дижонски горчица, докато се комбинират добре.
Изсипете превръзката върху сместа от зеле и хвърлете, докато всичко е добре покрито.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Охладете се в хладилника в хладилника поне 30 минути преди сервиране.
Така приготвената салата е и чудесна здравословна гарнитура, която се съчетава добре с разнообразни ястия. Освен това може лесно да се импровизира по нея чрез добавяне на други зеленчуци или билки към сместа. Включвайки повече зеле в диетата си, можете да се насладите на многото му ползи за здравето и вкусен вкус.