Кои храни са добри за облекчаване на главоболие?
Хората питат как да се освободят от мигрената завинаги. За съжаление и най-вече защото медицинските изследователи все още не са установили конкретната причина за мигренозното главоболие, няма постоянно лечение.
Въпреки това, те са идентифицирали специфични хранителни вещества – витамини, минерали и други елементи, които могат да донесат облекчение на главоболието от мигрена, както и от други видове главоболие.
Въпреки че моменталното облекчаване на мигрена е трудно постижимо, някои храни могат да действат бързо, като джинджифила и ядките.
Следват списък на някои храни, които се борят с мигрена, тензионно главоболие, клъстърно главоболие, кофеиново главоболие и главоболие като цяло.
1. Листни зеленчуци
Листните зеленчуци съдържат различни елементи, които допринасят за облекчаване на главоболието. Например, изследванията показват, че приемането на магнезий може да намали болката при мигрена, тъй като много страдащи от мигрена имат ниски нива на магнезий.
Консумирайте:
- кейл
- спанак
- ряпа
- броколи
2. Ядки
Ядките са богати на магнезий, който успокоява главоболието като отпуска кръвоносните съдове. Те също така съдържат значително количество витамин Е, което според изследванията може да помогне за контролиране на мигрена с аура и мигрена, предизвикана от хормонални колебания.
За някои хора, които изпитват главоболие, незабавно облекчение се намира като изядат шепа бадеми или други ядки като орехи, бразилски орехи и кашу.
3. Мазни риби
Мазните риби като сьомга, треска, скумрия и камбала са богати на омега-3 мастни киселини EPA и DHA, които имат противовъзпалителни свойства. Те съдържат витамини от група В, включително рибофлавин (В2), за който е доказано, че помага за справяне с мигренозни пристъпи. Изследванията също така установиха, че сьомгата съдържа коензим Q10 и витамин D, които заедно осигуряват облекчение на мигрена.
4. Плодове
Някои плодове са богати на магнезий и калий. Изследванията продължават, но някои проучвания предполагат, че калият може да помогне за облекчаване на мигренозната болка като допринася за по-здравословното функциониране на нервите.
Бананите са полезни при главоболие, защото доставят доза калий, магнезий, витамини от група В и сложни въглехидрати, всички от които допринасят за намаляване на болката при главоболие. Консумирайте:
- кайсии;
- авокадо;
- смокини ;
- пъпеши;
- дини;
- горски плодове.
5. Семена
Следният списък със семена съдържа омега-3 мастни киселини, които се борят с възпалението. Те също така съдържат значителни количества магнезий, който може да помогне за предотвратяване на спазми на кръвоносните съдове.
Медицинските изследвания продължават да изследват спазмите на кръвоносните съдове, дължащи се на свити кръвоносни съдове, като възможен отключващ фактор за мигрена.
Консумирайте:
- маково семе;
- сусам;
- тиквени семена;
- слънчогледови семки;
- семена от чиа.
6. Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни съдържат сложни въглехидрати и работят за увеличаване на запасите от гликоген в мозъка. Те помагат за облекчаване на болката при главоболие, тъй като ниската кръвна захар (хипогликемия) може да предизвика главоболие. Пълнозърнестите храни осигуряват изобилие от хранителни вещества, които включват витамин Е, витамини от група В, желязо, коензим Q10, магнезий и фибри.
Консумирайте:
- киноа;
- ечемик;
- елда;
- булгур;
- овесени ядки;
- пълнозърнест хляб.
7. Бобови растения
Бобовите растения съдържат протеини и фибри, които помагат за поддържане на нивата на кръвната захар и магнезий и калий за облекчаване на стеснения на кръвоносните съдове. Бобовите растения също доставят коензим Q10, който според проучване може да намали броя на дните, в които мигрената продължава. Всички тези хранителни вещества могат да помогнат за облекчаване на болката при главоболие.
8. Джинджифил
Джинджифилът съдържа натурално масло с химични съединения, важни за подпомагане на страдащите от главоболие да намерят облекчение. Той повишава химическия пратеник серотонин и това намалява възпаление.