Етикиране на храните- какво трябва да знаем

Етикиране на храните- какво трябва да знаем

Етикетите на храните съдържат толкова много информация, че често е трудно да разберете какво е наистина важно да знаете и какво означава всичко написано.

Но ако искате да подобрите диетата си и да правите винаги здравословен избор, важно е да придобиете навика да проверявате етикета.

Какво трябва да търся на етикета?

Повечето продукти имат хранителна информация на етикета. Някои продукти също имат цветно кодиране отпред, което ви казва с един поглед дали храната има високо (червено), средно (кехлибарено) или ниско (зелено) количества мазнини, наситени мазнини, захари и сол.

Колкото повече зелен е на етикета, толкова по-здравословен е изборът.

Потърсете пет ключови точки на етикета:

1. Енергия

Термините „kJ“ и „kcal“ (калории) ви казват колко енергия има в даден продукт. Жените се нуждаят средно от 2000 kcal на ден, а мъжете се нуждаят средно от 2500 kcal.

2. Наситени мазнини

Този раздел ви разказва за количеството наситени мазнини в продукта. Това е важно да се знае и да се взима предвид.

3. Сол

Повечето възрастни ядат повече сол от препоръчителния максималните от 6 грама на ден, което увеличава риска от високо кръвно налягане. Може да видите в съдържанието „натрий“, а не сол. За да превърнете натрия в сол, умножете количеството на етикета по 2,5.

4. Референтен прием

Референтният прием замени като термин препоръчителното дневно количество.  Референтните приеми са полезни насоки за количеството енергия и хранителни вещества, от които се нуждаете за здравословна балансирана диета всеки ден. Процентът (%) от препоръчителното дневно количество ви казва колко от вашия дневен здравословен максимум е в частта от продукта.

5. Сервиране / размер на порцията

Размерът на порцията на опаковката е препоръката на производителя за една порция от продукта. % от референтния прием се изчислява въз основа на този размер на порцията. Някои опаковки също показват количеството на всяко хранително вещество в 100 грама от продукта. Това ще бъде дадено в грамове или милилитри.

Идеята на производителя за размера на порцията може да е по-малка от вашата, което означава, че дори продуктът да изглежда здравословен, ако приемете повече от посочената порция, може да се окаже, че консумирате повече калории, наситени мазнини или сол, отколкото си представяте.

Етикиране на храните- какво трябва да знаем - understanding food labels scaled 1

Топ съвети

Намалено и ниско съдържание на мазнини не е едно и също нещо. Ниско съдържание на мазнини означава, че продуктът има 3 грама или по-малко мазнини на 100 грама, докато намалено съдържание на мазнини означава, че продуктът е с 25 процента по-малко мазнини от стандартния продукт.

Често тези храни са с много високо съдържание на мазнини поначало, например майонеза, чипс и сирене. Все още трябва да ограничите количеството, което ядете, тъй като версията с намалено съдържание на мазнини вероятно все още е с високо съдържание на мазнини.

Захарта не винаги е посочена в съставките като „захар“. Обърнете внимание на следните – захароза, глюкоза, фруктоза, малтоза, мед, палмова захар, хидролизирано нишесте, сироп и инвертна захар. Не забравяйте, че колкото по-високо в списъка на съставките е захарта, толкова повече добавена захар има в продукта.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares