Кои храни са пристрастяващи и кои не?

Кои храни са пристрастяващи и кои не?

Има данни, че до около 20 % от хората страдат от някаква форма на пристрастяване към храната. Голяма част от тези хора имат затлъстяване.

Хранителната зависимост не се различава твърде много от другите зависимости. Това също е разстройство, свързано с употребата на определено вещество, в случая храната. Често точно определен вид храни.

Хората с хранителна зависимост  не могат да контролират консумацията си на храна или на определени храни. Има хора, които са по-склонни към хранително пристрастяване поради ред причини – генетични, психологически, социални.

Рискови храни

Изследователи от Мичиганския университет са провели проучачване върху пристрастяващото хранене. Участвали са 518 човека. Използвали са скалата за пристрастяване към храната на Yale (YFAS) като референция. Тя е най-използваният инструмент за оценка на хранителната зависимост.

Всички участници са получили списък с 35 храни, както преработени, така и непреработени.

Те е трябвало да оценят колко вероятно е да изпитат проблеми с всяка от 35-те храни по скалата. 1 означава „изобщо не ме пристравя“ , а 7 – „изключително пристрастяваща“.

До 7-10% от участниците в проучването са били диагностицирани с хранителна зависимост, а 92% са показали пристрастяващо поведение към някои храни. Те многократно са имали желание да спрат да ги ядат, но не са могли да го направят.

Резултатите по-долу описват кои храни са най-много и кои най-малко пристрастяващи, според проучването.

Кои храни са пристрастяващи и кои не? - sweetsaltycravings 1149135424 770x533

18-те най-пристрастяващи храни

Най-пристрястяващи се оказват храни с високо съдържание на захар или мазнини – или и двете. Това едва ли може да се нарече изненада.

Числото до всяка храна е средният резултат, получен в проучването, по скалата от 1 до 7.

  • пица (4.01)
  • шоколад (3.73)
  • чипс (3.73)
  • бисквитки (3.71)
  • сладолед (3.68)
  • пържени картофи (3.60)
  • чийзбургери (3,51)
  • сода  (3.29)
  • торта (3.26)
  • сирене (3,22)
  • бекон (3.03)
  • пържено пиле (2.97)
  • рула (2,73)
  • пуканки (с масло) (2,64)
  • зърнена закуска (2,59)
  • бонбони (2.57)
  • пържола (2.54)
  • мъфини (2.50)

17-те най-малко пристрастяващи храни

Най-малко пристрастяващите храни са били предимно цели, непреработени храни.

  • краставици (1,53)
  • моркови (1.60)
  • боб (без сос) (1,63)
  • ябълки (1,66)
  • кафяв ориз (1.74)
  • броколи (1,74)
  • банани (1,77)
  • сьомга (1,84)
  • царевица (без масло или сол) (1,87)
  • ягоди (1,88)
  • гранола бар (1.93)
  • вода (1,94)
  • крекери (обикновени) (2.07)
  • гевреци (2.13)
  • пилешки гърди (2.16)
  • яйца (2.18)
  • ядки (2,47)

Кои храни са пристрастяващи и кои не? - plant based diet foods jpg

Какво прави храната пристрастяваща?

Причините за хранителната зависимост не са въпрос на желание или воля, а предимно биохимични. Не е случайно и че точно преработените храни с много захар и мазнини се свързват най-често с хранителните зависимости.

Тези храни нарочно са направени „свръхвкусни“. Вторият проблем е, че те рязко вдигат кръвната захар, след което следва и рязък спад, който се свързва с желание отново за консумация на същата храна.

Всичко се крие в човешкия мозък. Ние имаме „център за възнаграждение“. Когато ядете тези храни там се отделят допамин и други химикали, които ви карат да се чувствате добре.

Това обяснява защо много хора обичат да ги ядат. Мозъкът с „радва“, че приема висококалорична храна, която гарантира оцеляването на тялото.

Консумацията на преработена мазна и сладка храна освобождава огромни количества химикали. Вие получавате много повече „награда“ от консумацията им, в сравнение с непреработените. От там идва и желанието за повече от тях и така порочният кръг на зависимостта е затваря.

За да се излезе от него, често е нужна професионална помощ.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares