Мъфини с боровинки
Необходимите продукти:
- 2 чаши универсално брашно без глутен;
- 1/2 чаша захар;
- 2 ч. л. бакпулвер;
- 1/2 ч. л. сол;
- 1/2 чаша несолено масло, разтопено и охладено;
- 2 големи яйца;
- 1/2 чаша бадемово мляко;
- 1 ч. л. ванилов екстракт;
- 1 1/2 чаши пресни боровинки.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 375°F (190°C). Напръскайте форма за мъфини със спрей за готвене или използвайте хартиени подложки.
В голяма купа разбийте заедно безглутеновото универсално брашно, захарта, бакпулвера и солта.
В отделна купа разбийте заедно разтопеното масло, яйцата, бадемовото мляко и ваниловия екстракт.
Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят.
Прибавете боровинките.
Напълнете всяка формите за мъфини с около 3/4 с тесто.
Печете 20-25 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на мъфина, излезе чиста.
Оставете мъфините да се охладят във формата за 5 минути, преди да ги прехвърлите върху решетка, за да изстинат напълно.
Безглутенови рулца с канела
Необходимите продукти:
За тестото:
- 3 чаши универсално брашно без глутен;
- 2 супени лъжици суха мая;
- 1/4 чаша кристална захар;
- 1/2 ч. л. сол;
- 1/2 чаша несолено масло, разтопено и охладено;
- 1/2 чаша мляко, затоплено;
- 2 големи яйца.
За плънката:
- 1/2 чаша несолено масло, омекотено;
- 1 чаша кафява захар;
- 2 ч. л. смляна канела.
За глазурата:
- 1 чаша пудра захар;
- 1-2 с. л мляко;
- 1/2 ч. л. ванилов екстракт.
Начин на приготвяне
В голяма купа разбийте заедно безглутеновото универсално брашно, сухата мая, захарта и солта.
В отделна купа смесете разтопеното масло, затопленото мляко и яйцата.
Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбъркайте, докато се образува тесто.
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и месете 5-10 минути, докато стане гладко и еластично.
Поставете тестото в намазнена купа и покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса на топло място без течение за 1-2 часа или докато удвои обема си.
Загрейте фурната до 375°F (190°C). Напръскайте съд за печене със спрей за готвене.
В малка купа смесете заедно омекналото масло, кафявата захар и смляната канела, за да направите плънката.
Върху набрашнена повърхност разточете тестото на голям правоъгълник.
Разпределете пълнежа равномерно върху тестото.
Навийте стегнато тестото и го нарежете на 12 равни части.
Поставете канелените рулца в намазнена тава за печене и ги оставете да втасат още 15-20 минути.
Печете канелените рулца за 20-25 минути или докато станат златистокафяви.
В малка купа разбийте заедно пудрата захар, млякото и ваниловия екстракт, за да направите глазурата.
Намажете с глазурата топлите канелени рулца и сервирайте.
Мъфини с лимон и маково семе без глутен
Необходимите продукти:
- 2 чаши универсално брашно без глутен;
- 1/2 чаша захар;
- 1 супена лъжица бакпулвер;
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат;
- 1/2 ч. л. сол;
- 2 големи яйца;
- 1 чаша кисело мляко;
- 1/2 чаша растително масло;
- 1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок;
- 2 супени лъжици маково семе;
- 1 супена лъжица лимонова кора.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 375°F (190°C). Напръскайте форма за мъфини със спрей за готвене или покрийте с хартиени подложки.
В голяма купа разбийте безглутеновото универсално брашно, захарта, бакпулвера, содата за хляб и солта.
В отделна купа разбийте заедно яйцата, кисело мляко, растителното масло и лимоновия сок.
Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят.
Сложете маковото семе и лимоновата кора.
Напълнете всяка чаша за мъфини около 3/4 с тесто.
Печете 20-25 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра на мъфина, излезе чиста.
Оставете мъфините да се охладят във формата за 5 минути, преди да ги прехвърлите върху решетка, за да изстинат напълно.