Пролетта е в разгара си. Време е да добавим колкото се може повече здравословни сезонни храни в менюто си. Ето 9 сезонни пролетни храни, на които не бива да пропускате да се наслаждавате всекидневно.
Аспержи
Аспержите са нискокалоричен зеленчук, пълен с хранителни вещества и са фантастичен източник на витамин К, който подпомага съсирването на кръвта и здравето на костите. Популярни са едва ли не по целия свят и се срещат в различни цветове – зелено, лилаво и бяло. Така ястията приготвени с тях изглеждат цветни и привлекателни. Аспержите могат да бъдат чудесна добавка към пържени картофи и ястия с паста.
Карфиол
Има много ползи за здравето, свързани с яденето на карфиол, включително намаляване на риска от рак, подобряване на здравето на мозъка и борба с възпалението. Карфиолът е добър източник на фибри, което е от съществено значение за цялостното ви здраве. Консумацията му може да подобри храносмилането и да намали възпалението на червата. Карфиолът е чудесен като гарнитура, може да бъде приготвен на пара, сотиран или печен.
Праз
Знаете ли, че празът може да ви помогне да поддържате кожата си чиста и здрава, да поддържате здравето на сърдечно-съдовата си система, да понижите кръвното си налягане и дори здравето на очите си? Празът е един от най-старите известни зеленчуци в света и е бил много ценен от древните гърци и римляни. Добавете праз към вашите супи, салати, бульони, яхнии и омлети.
Репички
Репичките са чудесна добавка към салати, но могат да имат страхотен вкус и в сандвичи, бургери и дипове. Те се използват в традиционната китайска медицина за лечение на редица състояния от треска и възпаление до възпалено гърло и жлъчни нарушения. Репичките могат дори да помогнат за поддържането на здрава храносмилателна система, да предотвратят рак и имат противогъбични свойства.
Ревен
Ревенът е доста необичайно изглеждащо растение, пълно с минерали и витамини. Ревенът може да ви помогне, ако искате да отслабнете, тъй като е с ниско съдържание на калории и подпомага храносмилането. Ревенът има отличителен сладък вкус и е чудесна съставка в сокове, сладкиши и конфитюри. Не забравяйте обаче, че стъблата са единствената част от растението, която е годна за консумация, тъй като листата са силно отровни.
Спанак
Спанакът е суперхрана, която е от жизненоважно значение за здравето на кожата, косата и костите и ви осигурява разнообразни ползи, включително много витамини, минерали, желязо и протеини. Доказано е, че консумацията му помага за регулиране на нивата на кръвното налягане, намалява оксидативния стрес, подобрява здравето на очите и помага при превенцията на рака. Спанакът е чудесен за сосове за паста, в комбинация със сирене и просто запържен с много чесън.
Зеле
Зелето може да ви помогне да поддържате здрава имунната си система, да изградите здравина на костите и да помогнете за загуба на тегло, тъй като има високи нива на фибри, но са с ниско съдържание на калории. Зелето е чудено както готвено, така и в салати.
Пресен лук
Зеленият лук има страхотен вкус и е изключително полезен за цялостното ни здраве. Освен че е пълен с основни хранителни вещества, пресният лук може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, да подпомогне храносмилането, да предотврати настинка и грип, като подсилва имунитета. Пролетният лук придава свеж вкус на салати, супи, салси и ястия с юфка.
Кресон
Кресонът има отличителен пиперлив и пикантен вкус и е пълен с хранителни вещества, особено витамин К. Освен това е с високо съдържание на антиоксиданти и може да намали риска от хронични заболявания, да подпомогне здравето на сърцето ви и да ви предпазва от остеопороза. Можете да го поръсите върху салата, да го добавите към сандвич, да го използвате като гарнитура и дори да го превърнете в песто, като го смесите с чесън и зехтин.