Есента е време на уютни пуловери и изобилна реколта от сезонни продукти, които могат да вдъхновят вашето кулинарно творчество. От ароматните тикви до хрупкавите ябълки, есенният сезон предлага богата палитра от вкусове.
Предлагаме ви пет апетитни рецепти, с които да празнувате вкусовете на есента.
Супа от печена тиква
Необходимите продукти:
- 1 средно голяма тиква, обелена и нарязана на кубчета;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 моркова, нарязани;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 ч. л. смляна канела;
- сол и черен пипер на вкус;
- зехтин.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната си до 200°C.
Сложете в тава нарязаната на кубчета тиква със струйка зехтин, сол и черен пипер. Печете 25-30 минути, докато тиквата омекне и леко се карамелизира.
В голяма тенджера задушете нарязаните лук, чесън и моркови в зехтин, докато омекнат.
Добавете печената тиква и зеленчуковия бульон. Оставете да къкри 15-20 минути.
Пасирайте супата до гладкост, след това подправете с канела, сол и черен пипер.
Сервирайте гореща с малко сметана или кисело мляко.
Салата с ябълки и орехи
Необходимите продукти:
- 4 чаши смесени зеленчуци;
- 2 ябълки, нарязани на ситно;
- 1/2 чаша смлени орехи;
- 1/4 чаша натрошено сирене фета;
- 1/4 чаша сушени боровинки;
- балсамов винегрет дресинг.
Начин на приготвяне
В голяма купа сложете смесените зеленчуци, нарязаните ябълки, нарязаните орехи, сиренето фета и сушените боровинки.
Поръсете салатата с любимия си балсамов дресинг от винегрет, докато се покрие добре.
Сервирайте веднага.
Ризото с тиква
Необходимите продукти:
- 1 1/2 чаши ориз Арборио;
- 1 чаша пюре от тиква;
- 4 чаши пилешки или зеленчуков бульон, затоплен;
- 1/2 чаша сухо бяло вино;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- 2 супени лъжици масло;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голям тиган задушете нарязаните лук и чесън в масло, докато станат прозрачни.
Добавете ориза Арборио и разбъркайте за няколко минути, докато стане леко прозрачен около краищата.
Налейте бялото вино и разбъркайте докато се поеме.
Започнете да добавяте топлия бульон един черпак наведнъж, като разбърквате често и оставяте течността да се абсорбира, преди да добавите още.
След около 15 минути, когато оризът е омекнал, но все още леко твърд, добавете тиквеното пюре и разбъркайте.
Продължете да готвите още 5-7 минути, докато ризотото стане кремообразно.
Разбъркайте с настъргания пармезан, подправете със сол и черен пипер и сервирайте горещо.
Печени зеленчуци с кленова глазура
Необходимите продукти:
- 4 чаши смесени есенни зеленчуци (напр. моркови, сладки картофи, брюкселско зеле);
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1/4 чаша кленов сироп;
- 2 супени лъжици балсамов оцет;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен розмарин (по желание).
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 220°C.
В голяма купа разбъркайте смесените зеленчуци със зехтин, сол и черен пипер.
Подредете зеленчуците в тава за печене и печете 20-25 минути, като ги обърнете веднъж.
В малка тенджера загрейте кленовия сироп и балсамовия оцет на слаб огън, докато леко се сгъсти.
Полейте кленово-балсамовата глазура върху печените зеленчуци и гарнирайте с пресен розмарин, ако желаете.
Ябълков карамел
Необходимите продукти:
- 4 чаши обелени, нарязани ябълки;
- 1 ч. л. лимонов сок;
- 1/2 чаша кристална захар;
- 1 ч. л. смляна канела;
- 1/2 чаша валцувани овесени ядки;
- 1/2 чаша брашно;
- 1/2 чаша кафява захар;
- 1/4 чаша несолено масло, студено и нарязано на кубчета.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната си до 175°C.
В купа смесете нарязаните ябълки, лимоновия сок, гранулираната захар и смляната канела.
Прехвърлете ябълковата смес в намазнена форма за печене.
В отделна купа смесете овесените ядки, брашното, кафявата захар и нарязаното на кубчета студено масло. Разбърквайте докато сместа стане на едри трохи.
Поръсете равномерно овесената смес върху ябълките.
Печете 35-40 минути или докато топингът стане златисто кафяв и ябълките омекнат.
Сервирайте ябълково-карамелената хрупкава топла с топка ванилов сладолед.