Крем супа от праз и карфиол
Необходимите продукти:
- 2 праза, нарязани (само бели и светлозелени части);
- 1 малка глава карфиол, нарязана;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1/2 чаша готварска сметана или кокосова сметана (за опция без млечни продукти);
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен див лук за гарнитура (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете праза и чесъна в малко олио, докато омекнат.
Добавете нарязания карфиол и зеленчуковия бульон. Оставете да заври и след това да къкри, докато карфиолът омекне.
Използвайте потапящ се блендер, за да пасирате супата до гладкост.
Добавете сметаната и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.
Сервирайте супата гореща, гарнирана с пресен див лук по желание.
Пикантна супа от праз и домати
Необходимите продукти:
- 2 праза, нарязани (само бели и светлозелени части);
- 800 гр нарязани на кубчета домати;
- 2 чаши зеленчуков бульон;
- 1 ч. л. червен пипер (коригирайте на вкус);
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- листа пресен босилек за гарнитура (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете праза в зехтин, докато омекне.
Добавете нарязаните на кубчета домати (със сока им), зеленчуковия бульон и червения пипер. Оставете да къкри 15-20 минути.
Използвайте потапящ се блендер, за да пасирате супата до гладкост.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Гарнирайте с листенца пресен босилек и сервирайте.
Крем супа от праз и аспержи
Необходимите продукти:
- 2 праза, нарязани (само бели и светлозелени части);
- 1 връзка аспержи, подрязани и нарязани;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 2 супени лъжици масло или зехтин;
- 1/2 чаша готварска сметана или кокосова сметана (за опция без млечни продукти);
- сол и черен пипер на вкус;
- лимонова кора за гарнитура (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете праза в масло или зехтин, докато омекне.
Добавете нарязаните аспержи и зеленчуковия бульон. Варете, докато аспержите омекнат.
Пасирайте супата до гладкост с помощта на потапящ се блендер.
Добавете и разбъркайте сметаната. Овкусете със сол и черен пипер.
По желание украсете с малко лимонова кора.
Супа от праз, моркови и джинджифил
Необходимите продукти:
- 2 праза, нарязани (само бели и светлозелени части);
- 4 моркова, обелени и нарязани;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил;
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресни листа кориандър за гарнитура (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете праза в зехтин, докато омекне.
Добавете нарязаните моркови, зеленчуковия бульон и настъргания джинджифил. Задушете до омекване на морковите.
Използвайте потапящ се блендер, за да пасирате супата до гладкост.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Гарнирайте с пресни листа кориандър преди сервиране.
Супа от праз и спанак
Необходимите продукти:
- 2 праза, нарязани (само бели и светлозелени части);
- 6 чаши зеленчуков бульон;
- 8 чаши пресни листа от спанак;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 супени лъжици зехтин;
- лимонов сок за усещане за киселинност (по избор);
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете праза и чесъна в зехтина, докато омекнат.
Добавете зеленчуковия бульон и го оставете да заври.
Разбъркайте пресните листа спанак и гответе, докато омекнат.
Използвайте потапящ се блендер, за да пасирате супата до гладкост.
Добавете изстискан лимонов сок за допълнителен вкус, ако желаете. Подправете със сол и черен пипер на вкус.