Кои са най-популярните африкански ястия

Кои са най-популярните африкански ястия

Континентът Африка е пълен с широк набор от красиви страни. Всички с още по-невероятна кухня, с огромно разнообразие от ястия, вкусве и комбинации. Има много възможности – от солено до сладко, множество консистенции, ястия с месо и опции за вегетарианци.

Африканската кухня се слави с използването на местни съставки като ямс, маниока, живовляк и различни зърна. Тези съставки са не само вкусни, но и богати на хранителни вещества, отразявайки дълбоката връзка между храната и културата. Характерни са смелите, пикантни вкусове. Използването на люти чушки, ароматни билки и подправки като бербере, хариса и пери-пери влива в ястията огнена нотка, която стимулира сетивата. По отношение на техниките за готвене, най-популярни са печене на скара, задушаване и пържене.

Вижте кои пет африкански храни непременно трябва да опитате, независимо дали при посещение на континента или просто да проявите смелост и да изпробвате да приготвите у дома си.

Jollof Rice

Кои са най-популярните африкански ястия - jollof rice 640x427 1

Като едно от най-обичаните западноафрикански ястия. Името му подсказва, че главната роля тук има оризът. Подобно на много от популярните ястия, няма един единствен начин да го приготвите и това е довело до сериозен спор коя рецепта е оригинална, в кой регион се приготвя най-добрия ориз jollof. Нигерийците, ганайците и други страни стоят твърдо зад своите вариации и смятат всичко различно за „неавтентично“.

Обикновено ястието се прави с ориз, домати, доматено пюре и множество различни меса, подправки и зеленчуци. Оризът Jollof обикновено е типична храна за празнични тържества, но тъй като е толкова вкусен, няма ограничение кога може да се готви и консумира.

Bobotie

Кои са най-популярните африкански ястия - 640px bobootie 2

Това ястие е звестно като националното ястие на Южна Африка. Bobotie е сладко и пикантно в същото време ястие, което се състои от смляно месо с къри. Пече с плодове (като стафиди) и се завършва с кремообразна заливка на основата на яйца. Произходът на bobotie произтича от използването на остатъци от неделното печено. Така една кулинарна импровизация, предназначена да спести остатъците от храна, води до създаване на любимо на всички ястие.

Fufu

Кои са най-популярните африкански ястия - 640px foufou de bananes

Известно още като фу-фу, фуфу или футу, това ястие е популярно в Западна и Централна Африка. В Източна Африка подобно ястие е угали, а южноафриканският подход към него е известен като садза. Това е много мек сготвен ямс (вид сладък картоф), който е доста подобен на типичните сладки картофи, но с по-плътна консистенция. Фуфу често се яде с яхнии, супи и сосове около него.

Cassava Leaf and Rice

Кои са най-популярните африкански ястия - chikwangue cooked cassava showing detail of popular leaves for wrapping 640x527 1

Cassava Leaf and Rice е популярно основно ястие в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Листа от маниока се начукват и се пълнят с месо, риба, вода (или кокосово мляко) и други съставки в зависимост от региона и рецептата. Листата от маниока съдържат много полезни антиоксиданти и имат свойства, сравними с тези на морковите.

Mandazi

Кои са най-популярните африкански ястия - mandazi recipe image

Иска ви се нещо сладко? Опитайте мандази, което е на практика източноафриканският вариант на поничка. Обикновено се приготвя с вода, захар, брашно, мая и мляко, като някои рецепти използват кокосово мляко, за да се придаде по-сладък вкус. Някои улични търговци добавят малко пикантен щрих. Мандази може да се гарнира с настърган пресен кокос, кокосови стърготини и/или пудра захар. Може да се потапя и в различни сладки или солени сосове.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares