С колкото и средства да разполага човек, винаги е добре да може да се разпорежда с тях по-възможно най-удачен и практичен начин. Храненето е наша ежедневна нужда и съответно ежедневен разход. Да приготвяме храната си вкъщи, тоест да готвим, винаги излиза по-евтино. Най-малкото не се заплаща труда на готвача, приготвил храната, която купуваме и допълнителна надценка. Важното е все пак да умеем да бъдем икономични и да не разхищаваме продукти.
Ето нашите полезни съвети за икономично хранене и готвене:
- Съставете си седмично меню, тоест планирайте пазаруването и готвенето. Така ще избегнете риска да купите излишни неща или да изхвърляте храна. Ще спестите и време като изберете всичко наведнъж, а не ежедневно да мислите какво ще се пазарува и готви.
- Направете списък за пазаруване, но и колко точно от всеки продукт ще купуте и от кой магазин. Търсете къде има намаления и промоции, къде определен продукт е с по-малка надценка по принцип. Естествено няма да обикаляте целия град, но използвайте максимално добре наличните около вас магазини и предложения.
- Гответе по-големи количества храна и замразявайте или консервирайте. Така се спестява и от някои продукти и от ток. В същото време ще имате домашно приготвена храна под ръка когато нямате време или желание за готвене.
- Има и рецепти, които са бюджетни. Има вече цели раздели по сайтовете и книги само с бюджетни рецепти. Възползвайте се от готовите решения.
- Преценявайте добре кога е необходимо да купите някой по-скъп продукт и кога може да минете и с по-евтин вариант. Не винаги високата цена означава качество. Понякога плащаме за име. Пробвайте по-евтини решения, може да ви изненадат приятно.
- Не трупайте продукти в хладилника, които по-късно ще изхвърлите, защото сте се презапасили. Дисциплина е точната дума. Освен това с хранителните остатъци винаги може да се приготви нещо, да се оползотворят. Има вече цяла тенденция за това, специални съвети и рецепти. Идеята е екологична, икономична, а и хуманна. Все още има гладуващи хора по света, не е морално да изхвърляме неразвалена храна. Трупането на храна и изхвърлянето ѝ са вредни навици на нашето консуматорското общество. Бъдете изключение.
- Купете си тенджера под налягане. Ще спестите много пари от сметките за електроенергия или газ. Ще спестите и време. Ако нямате нищо готово, няма да се наложи да купите от някое заведение, а ще си приготвите нещо буквално за минути. Употребата на тенджерата под налягане е много по-обезопасена в днешно време, а и спецификите на готвене с нея не са чак толкова обременяващи. Не се страхувайте да пробвате.
- Здравословното хранене е по-икономично. Простичките готвени ястия с немного продукти в състава си, суровите плодове и зеленчуци, десертите с мляко и плодове, водата, кафето, чаят вместо чипсове, полуфабрикати, скъпи бисквити и торти, газирани напитки или алкохол. Първата група са по-евтини и по-здравословни като цяло.
- Не издигайте храната в култ. Засуканите ястия със скъпи и екзотични продукти нито са гарантирано по-вкусни, нито по-полезни. Нима киноата е наистина по-полезна от ориза? Авокадото от ябълката? Не робувайте на клишета.
- Не преяждайте. Не винаги се нуждаем от десерт, не винаги от големи порции. Месо се препоръчва да се до пъти седмично. Не е нужно закуската да бъде обилна или вечер не що да се гризе пред телевизора.
Винаги има по-икономични варианти. Просто трябва да се проучат и да се променят някои ключови навици. В много от случаите това носи и допълнителни ползи, а и се оказва много по-лесно от очакваното.