Лятото е време за студени супи. Салморехо кордобес е вид студена супа с испански произход. Най-известната такава – Гаспачо, също идва от там. Няма защо да се учудваме, не жегите в страната са сериозни.
Гаспачо винаги си заслужава да бъде приготвена в летните дни, но какво ще кажете за Салморехо кордобес? Не сте чували за нея? Време е да се поправи тази грешка и да разхладите в жегите с още малко свежест от Испания.
Салморехо Кордобес има прилики с Гаспачо, но и се различава от нея. Супата е лека, приятна и лесна за приготвяне. Също така е икономична, но много хранителна.
Ето съставките за шест порции:
- Домати (добре узрели) – 1 кг.
- Пресен хляб – 200 гр.
- Зехтин екстра върджин – 150 мл.
- Скилидка чесън
- Сол на вкус
Текстурата на супата е по-скоро като като крем. Да се получи добре е важно съставките да се смесват една по една.
Начин на приготвяне:
- Измийте добре доматите, почистете ги от зеленината покрай дръжката и ги смачкайте до направата на доматено пюре. Няма нужда да ги белите или да махате семките, защото по-късно всичко ще се пасира. Все пак, ако държите, може да обелите доматите.
- Поставете хляба в купа и го залейте с доматеното пюре. Оставете така за около 10 минути.
- Добавете скилидка чесън.
- Разбийте добре всичко с бендера до получаване на гъст крем от домати и хляб с аромат на чесън. Може да променяте по ваш вкус съотношенията на продуктите.
- Внимателно и бавно прибавяте зехтина и отново разбъркайте с блендера.
- Супата е готова когато придобие еднороден оранжево-червен цвят.
В Испания може да ви сервират Салморехо кордобес с нарязани парченца испанска шунка и нарязано или настъргано варено яйце. Така освен всичко друго хубаво, което казахме за супата, тя става и много засищаща с така добавения протеин.