Как да измерваме правилно теглото си?

Как да измерваме правилно теглото си?

Измерването на теглото е важно да бъде осъществявано правилно и точно. Особено това важи когато човек следва хранителен режим за отслабване и и резултатът, отчетен от кантара, би следвало да подкрепя мотивацията му. Колкото и да е чудно да се качите на кантара съвсем не е достатъчно. Той не е в състояние да отчете правилно всички промени, които настъпват в човешкия организъм за 24 часа, някои от които се отразяват на теглото – временно, а не заради реално качени килограми.

Ако не се теглите правилно, това може да ви донесе разочарования по вашия път към нормалното тегло.

Ако отслабвате, не се теглете всеки ден, а следете теглете на всеки седем дни. Има и друг метод – теглите се всеки ден през седмицата. Ще се убедите, че наистина кантарът всеки ден показва различни стойности, дори до плюс-минус килограм, два. След като имате записани стойностите за седем дена подред, трябва да изчислите средно аритметичната стойност от тях. Може да се приеме, че това е реалното ви тегло.

От какво се влияе теглото?

Теглото на човек варира всеки ден в определени рамки. При жените тези промени са свързани с месечния цикъл и хормоналната активност в организма.

Има и още фактори, които повлияват временно стрелката на кантара:

  • калориен прием;
  • прието количество фибри;
  • сън;
  • стрес;
  • лекарства;
  • време на измерването;
  • храносмилане;
  • прие на храни с повече въглехидрати;
  • време на хранене;
  • менструален цикъл;
  • обем на храната;
  • прием на сол.

Някои от посочените са свързани със задържането на вода в организма, която веднага се отразява на стойностите на кантара, например консумацията на храни с повече сол, по-голямо количество храна, по-късно хранене предната вечер, а също и приема на някои лекарства. Ако храносмилате по-бавно определени храни, това също ще направи така, че кантарът по-късно да отчете свалените мазнини.

Правилно е да се измерваме сутрин по едно и също време, след посещение на тоалетната, всеки път с един и същи кантар, без дрехи или с едни и същи такива, за да се следи прогреса точно. 

Има друг начин на измерване, който е по-точен от кантара. Използвайте шивашки метър. Преди започнете режима си за отслабване, вземете точните си мерки в сантиметри. Следете ги редовно. Реално свалените мазнини, веднага променят мерките ви, без да има влияние на други фактори, както е при кантара. Изключени прави талията – не пийте много течности непосредствено преди измерване и не измервайте, ако сте с подут стомах днес.

Предимство на измерването с метър е и това, че ако тренирате, може да сваляте мазнини, а кантарът да не помръдва, дори да върви нагоре. Това е така, защото мускулите, които натрупвате с тренировките, тежат повече от мазнините, които сваляте. Така кантарът може да не отчита промяна, но вие ще изглеждате по-слаби и по-стегнати, а нали това е целта?

Напредъкът си може да следи и по дрехите си. Те също не лъжат.

Правилното измерване е от изключително значение за мотивацията когато човек следва режим. За да се избегнат неоснователни притеснения и разочарования, трябва да се теглите внимателно, спазвайки правилата.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares