Традициите на трапезата на Никулден

Традициите на трапезата на Никулден

Никулден традиционно е много почитан от българите празник. Най-важното ястие на трапезата разбира се е шаранът.

Свети Никола е смятан за повелител на морската шир, реките и езерата, както и на моряците и рибарите. Ето защо е задължително на празничната трапеза да присъства ястие с риба. Най-често в България се избира шаран. Има различни начини на за приготвянето му, така че разнообразието е голямо.

Защо точно шаран? Легенда гласи, че веднъж когато св. Никола пътувал с лодка се завихрила буря и лодката му се пробила. Светец успял да хване един шаран и да запуши с него дупката. Така той и спътниците му били спасени.

Освен шаранът, на трапезата трябва да присъства и празничен кравай, а всички останали ястия трябва да са постни.

Предлагаме ви по-нетрадиционна рецепта за приготвянето на шарана, а именно пълнен шаран със сирене. Към него пригответе за гарнитура богата бобена салата.

Шаран, пълнен със сирене

Време за приготвяне на рецептата – 1 час. С посочените продукти ще получите между 4 и 6 порции.

Необходимите продукти

  • 1 шаран
  • 1 пакетче масло
  • 300 гр. сирене
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. ч. вода
  • 2-3 с. л. олио за тавата

Начин на приготвяне

Почистете шарана без да махате главата. Измийте го много добре.

Осолете шарана отвън и отвътре.

Пригответе плънката. Трябва да натрошите сиренето и да го смесите с черния пипер. Може да добавите наситнен магданоз или копър по желание.

С плънката се пълнят коренчето и главата на шарана. Поставят се и бучици от маслото. Отворът трябва да се зашие, за да не изтича плънката.

Поставете шарана в намазнена с олио тава. Върху рибата сложете на няколко места останалата част от маслото.

Поръсете с червен пипер и сипете водата.

Печете в умерена фурна докато се зачерви. От време на време отваряйте и поливайте рибата със соса в тавата, за да стане по-сочна.

Ястието е готово когато в тавата остане само мазнина.

Преди да сервирате нарежете филийки лимон и сложете по шарана или отстрани. Пригответе и подходяща гарнитура.

Богата бобена салата

Време за приготвяне – 1 час. От посочените продукти ще получите 4 порции.

Необходимите продукти

  • 200 гр. бял боб
  • 200 гр. шарен боб
  • 1 стрък праз лук
  • 2-3 с. л. олио
  • 2 с. л. оцет
  • 1 ч. л. джоджен
  • 1 глава червен кромид лук
  • 1 морков
  • 2 печени червени чушки
  • 4-5 кисели краставички
  • 5-6 стръка магданоз
  • щипка чубрица

Сварете поотделно двата вида боб.

Нарежете праза на ситно, а краставичките и лука на кръгчета.

Настържете моркова.

Нарежете печените чушки.

Смесете всичко.

Подправете  с олио, оцет, джоджен и щипка чубрица.

Украсете отгоре  магданоз.

Приятен апетит!

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares