Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук. Ядат се корените му, които имат тъмночервен цвят. С червено цвекло е съставка в много салати и супи, най-известната от които е боршът. Листата на цвеклото са зелени и също могат да се ядат. Имат вкус, близък до този на спанака. От цвеклото може да се прави и сок.
Хранителен състав
Цвеклото имат 43 калории за 100 грама. Състои се от 88 % вода. Съдържа доста въглехидрати за зеленчук – 10 %. То съдържа почти 7 грама захар на 100 грама. Богато е на фибри и витамини – витамин А, бетаин (на него се дължи червеният му цвят), множество витамини от група В и втинамин С. Съдържа калий, калций, магнезий, манган, селен, фосфор и други минерали.
Червеното цвекло е изключително полезна храна. Консумация му помога за нормализирането на кръвното налягане, има противовъзпалително действие, подобрява храносмилането. Цвеклото е отлична храна при режим за отслабване, противораково действие, полезно е и за очите, заради бета каротинът, който се дъръжа в него. Червеният зеленчук е богат и на фолиева киселина, това го прави много полезна храна за бременните жени.
Не на последно място сред качествата на цвеклото, трябва да кажем, че то е и много вкусно! Запознайте се с нашите 5 предложения за свежи витамонозни салати с червено цвекло.
С рукола и козе сирене
Сварете 2 глави цвекло. Нарежете ги на тънки кръгчета.
Сложете в чиния 280 грама рукола. Отгоре наредете цвеклото и 100 грама козе сирене.
Поръсете с 65 грама натрошени орехи.
Дресинг: смесете ч/4 ч. ч. зехтин, сока на ч/2 лимон, 1/4 ч. л. горчиця, 3/4 ч. л. захар сол и черен пипер на вкус.
Смесете добре и залейте салата с готовия дресинг.
Салата с червено цвекло и пиле
Запечете или сварете едно пилешко филе.
На сух тиган запечете за няколко минути 70 грама орехи.
Смесете месото и орехите с 50 мл. кисело мляко. Разбъркайте добре.
Добавете 2 глави нарязано червено цвекло – сурово или варено, както го обичате повече.
Овкусете с сол и зехтин и разбъркайте.
Поръсете с наситнен с магданоз.
По корейски
Почистете 2 глави цвекло и 3 моркова. Настържете ги.
Смесете 300 мл вода. 2 с. л. олио, 1 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 1/2 с. л. сол и 5 скилидки чесън, смачкани с преса.
Залейте настърганите зелечуци с маринатата и нека престоят 1 ден в хладилник преди консумация.
Със сирене
Сварете 2 глави червено цвекло. Нарежете го на кубчета.
Нарежете 150 гр. сирене на кубчета.
Накъсайте на дребно 1/3 връзка босилек.
Разбъркайте всичко и овкусете със сол и зехтин.
С портокалов сок
Сварете 3 глави червено цвекло и ги нарежете на кубчета.
нарежете на дребно половин връзка магданоз и 4 скилидки чесън.
За дресинга: смесете сока от половин портокал, 1 с. л. зехтин и 1 с. л. оцет балсамико.
Смесете цвеклото, чесъна и магданоза и залейте с дресинга.
Добавете сол и черен пипер на вкус.
Със сушени сливи и хрян
Изпечете във фолио 2 глави цвекло и 3 картофа.
Накиснете за 10 минути в гореща вода 50 грама сушени сини сливи.
Отцедете ги и ги нарежете на ситно. Смесете ги с 1 корен настъргян хрян и 70 мл. кисело мляко.
Овкусете със сол и черен пипер и оставете в хладилник.
Нарежете на лентички цвеклото, картофите и една ябълка.
Ябълката залейте с 1 ч. л. лимонов сок.
Разбъркайте цвеклото, картофите и ябълкатаи поръсете с 50 грама тиквени семки.
Залейте със соса от хрян, разбъркайте добе и сервирайте.
Витаминозна салата
Настържете една глава цветло, 2 моркова, 2 средно кисело ябълки.
Смесете всичко и овкусете със сол на вкус, зехтин и оцет.