Динята е страхотен свеж избор за десерт през лятото. Тя обаче може да бъде много повече от това! Вижте нашите 4 предложения за рецепти с диня – коктейл с диня, гръцка салата с диня, супа с диня и мус от диня.
Коктейл с диня
Необходимите продукти
- 1/2 средно голяма диня
- 30 мл. кондензирано мляко
- 15-20 грама захар
- 20 мл. бял ром
- няколко листенца мента
Начин на приготвяне
Разтворете захарта в млякото.
Смесете го заедно с рома и разбъркайте отлично или използвайте шейкър.
Изцедете сока от динята.
Изсипете във висока чаша сместа и прибавете сока от динята.
Сервирайте с резенче диня и листенца мента.
Мус от диня
Необходимите продукти
- 1 и 1/2 с. л. желатин
- 1/4 ч. ч. ликьор
- месестата част на една диня (около 3 кг)
- 1/4 ч. ч. захар
- 2 с. л. пресен лимонов сок
- 1/3 ч. ч. кисело мляко
Начин на приготвяне
Смесете ликьора с желатина. Затоплете, за да се разтвори желатина.
Пасирайте динята заедно със захарта лимоновия сок. Добавете и охладения желатин.
Сложете съда в по-голяма съд с лед и студена вода. Разбъркайте до сгъстяване на желатина
Прибавете киселото мляко и разбъркайте много добре.
Разпределете в чаши и оставете да е охлажда в хладилник.
Гръцка салата с диня
Необходимите продукти
- 750 гр. диня
- 125 гр. сирене фета
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка мента или джоджен
- 50 гр. черни маслини без костилки
- 2 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук
- 2 лимона
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Почистете и нарежете лука на тънки колелца. Поставете го в малка купа и го залейте със сока от лимоните.
Почистете динята от семките и я нарежете на кубчета.
Сиренето също се нарязва на малки кубчета.
В купата се слагат динята, сиренето, лукът и черен пипер на вкус. Всичко се залива със сока от лимоните.
Магданозът и ментата се нарязват на ситно и се прибавят към салатата.
Салата се овкусява със зехтин, добавят се и маслини.
Супа с диня
Необходимите продукти
- 1 кг. нарязана на парчета диня
- 2 ч. л. лимонов сок
- 2 ч. л. ситно нарязана прясна мента
- 1 с. л. захар
- 1/3 ч. ч. бяло вино
- парче пресен джинджифил
- листа от мента
Начин на приготвяне
Всички продукти без джинджифила се разбиват в блендер.
Джинджифилът се добавя последен, след като всичко вече е разбито добре.
Оставете сместа на студено за 4 часа, след което джинджифилът се изважда.
Разпределете супата на порции и декорирайте с листата от прясна мента.
Добавете няколко кубчета лед.
Приятен апетит!