Динята – най-свежият плод за през лятото

Динята – най-свежият плод за през лятото

В летните жеги никой не остава безразличен пред узрялата и добре охладена диня. Тя е вкусна и полезна, с нея може да се приготвят най-различни рецепти, а освен това е и много вкусна.

Динята е съставена от 92 % вода. Съдържа много витамин С и голямо количество захари. Има 30,4 калории за 100 грама, което я прави чудесен избор при режим за отслабване.

Динята се препоръчва при проблеми с отделителната система, защото има високо съдържание на течности. Консумацията й помага при заболявания на бъбреците, тъй като предпазва от образуване на камъни в бъбреците, полезна е и за сърцето, за черния дроб и жлъчката, а също и при лечението на подагра.

Съществуват над 1200 вида диня, но само 60 от тях са подходящи за консумация. Смята се, че произходът на динята  е от Южна Африка – Етиопия, Сомалия. Възможно е и тя да е била диворастящо растение в пустинята Калахари, използвано като заместител на водата. По-късно е била култивирана от търговците, които започват да продават семките й в градовете. В Европа динята навлиза през XII век.

Динята може да бъде консумирана по различни начини. Използва се и в направата на напитки, заради прекрасния й аромат. Кората на динята също е ядлива. В Китай например тя се пържи, маринова, вари. От нея в България се приготвя вкусно сладко, а все повече хора започват и да я мариноват.

Вижте нашите предложения за 4 интересни рецепти с диня и непременно ги изпробвайте у дома!Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares