Към края на лятото и началото на есента българите традиционно приготвяме зимнина. Лютеница, кисели краставички, компоти и сладка, различни туршии… Затваряме богатството на лятото и есента в буркани за зимата.
Думата „консервиране“ идва от латински означава „съхраняване“. С помощта на нагряване за пастьоризиране или варене за стерилизиране, микроорганизмите и ферментите (вещества, които ускоряват химическите реакции и биологичните процеси) се разрушават, а хранителните вещества и вкусовите качества на продуктите се запазват.
Домашно приготвените консерви са по-евтини, по-качествени и са приготвени по наш вкус.
Ето нашите 3 предложения.
Патладжани в марината
Необходимите продукти
- 1 кг. патладжани, нарязани на едри филии
- 2 с. л. сух риган
за маринатата
- 200 мл. винен оцет
- 1 л. вода
- 2 с. л. морска сол
за заливката
- 500 мл. зехтин
- 5-6 скилидки чесън
- 1 люта чушка, почистена от семената
Начин на приготвяне
Продуктите за маринатата трябва да се смесят. Кипнете я и след това прибавете патладжаните и ригана да поврат 3 минути.
Преместете патладжаните в отделна купа.
Смесете продуктите за заливката и разбъркайте добре, прибавете патладжаните.
Разпределете всичко в буркани.
Залейте ги вътре с маринатата.
Затворете бурканите плътно.
Патладжаните са готови за консумация след две седмици.
Лютеница
Необходимите продукти
- 10 кг. домати
- 4 кг. червени чушки
- 400 мл. олио
- 180 грама захар
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Почистете доматите. Измихте ги и ги обелете.
Смелете доматите с машинка за мелене.
Сложете доматите в дълбок тиган на среден огън, за да се сгъстят. Трябва да се изпари течността им.
Изчистете, изпечете и обелете чушките. Почистете ги от семето им. Смелете ги с машинката за мелене.
В дълбока тенджера сгрейте мазнина. Запържете доматите, а после добавете и чушките.
Бъркайте непрекъснато, за да не загорят зеленчуците.
Прибавете солта, захарта като не спирайте да бъркате постоянно.
Лютеницата стои на огъня докато се сгъсти достатъчно.
Разпределете готовата лютеница в чисти сухи бурканчета и ги варете за стерилизация около половин час.
Компот от круши
Необходимите продукти
за една доза
- 4-5 узрели круши
- 5 с. л. захар
- няколко кристалчета лимонена киселина
- 1 цветче карамфил
Начин на приготвяне
Обелете и почистете крушите, нарежете ги на филии. Наредете ги плътно в буркана.
Пригответе сироп от вода и захар, в който добавете лимонената киселина и карамфилът.
Налейте от още горещия сироп в буркана до 1 пръст по ръба му.
Затворете буркана с капачка и го варете за стерилизация около 20 минути.