Есента е красива и вкусна. След горещите летни дни вече може би имате повече желание не само за хапване, но и за готвене. Вижте нашите 3 вкусни предложения, с продукти, които лесно ще си набавите през есента.
Пиле с пиперки и гъби
Необходимите продукти
- 1 пиле – около 1 кг
- 5 с. л. олио
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 4-5 червени чушки
- 200 грама печурки
- 2 домата
- 1 с. л. захар
- сол и черен пипер
- 1/2 ч. ч. бяло вино
- пресен магданоз
Начин на приготвяне
Измийте добре пилето. Нарежете го на по-малки парчета. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете парчетата до порозовяване.
Извадете месото в огнеупорна тавичка или гювеч.
Нарежете лука и го сотирайте в същото олио. Прибавете наситнения чесън и нарязаните предварително червени чушки.
Когато чушките омекнат, сложете гъбите. Ако са по-дребни, сложете ги цели, ако не – нарежете ги на половинки или четвъртинки.
Прибавете сол и черен пипер на вкус.
Рззбъркайте и задушавайте за още няколко минути.
Обелете и нарежете на кубчета доматите. Прибавете ги в съда на котлона.
Сложете захарта и бъркайте докато сосът остане на мазнина.
С готовия сос залейте пилето. Сипете отгоре и виното.
Захлупете тавичката с капак или я покрийте с фолио.
Задушавайте ястието с предварително загрята фурна за 40-50 минути.
Извадете ястието от фурната, свалете фолиото/ капака, разбъркайте и поръсете с наситнен магданоз.
Салата от печен пипер и патладжан
Необходимите продукти
- 1 кг пиперки, зелени или червени
- 2-3 патладжана
- 5-6 скилидки чесън
- 2 с. л. олио или зехтин
- оцет и сол на вкус
- магданоз и целина
Начин на приготвяне
Изпечете и обелете пиперките и патладжаните. Нарежете и на едри парчета.
В хаванче счукайте чесъна и овкусете със сол, олио или зехтин и малко оцет.
Нарежете на ситно пресен магданоз и целина.
Смесете всички съставки и разбъркайте добре.
Сервирайте като предястие.
Есенен ориз на фурна
Необходимите продукти
- 1 кг червени чушки
- 2-3 с. л. олио
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 1 и 1/2 к. ч. ориз
- 3-4 стръка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с. л. масло
- 1 кубче пилешки бульон
- сминдух
- 50-100 грама кашкавал
Начин на приготвяне
Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семената.
Задушете в олио нарязаните на ситно лук и морков.
Добавете ориза, една от печените чушки, предварително нарязана на ситно, наситнен магданоз, маслото и пилешкия бульон.
Наредете в тавичка половината от чушките. Отгоре им сипете ориза и покрийте с останалите чушки.
Поръсете със сминдух и сипете 2 ч. ч. вода.
Печете до готовност.
Ако е необходимо, добавете още вода.
Готовото ястие поръсете с настърган кашкавал и отново запечете до златисто.
Приятен апетит!