Кейлът доби популяност през 2012 г., появявайки се в менютата на луксозните ресторанти и ставайки предпочитана съставка на кулинарните блогъри от хилядолетието. Кейлът измести други зеленчуци в салати, супи и песто. Преди драматичното му нарастване на популярността в ядлива форма, листата от кейл са били най-често използвани в ресторантите като декоративни гарнитури.
Подобно на броколите, кейлът е част от семейство Brassica oleracea, което също включва зеле, карфиол, бок чой, зеле и брюкселско зеле. Друго по-разпространено име за това семейство зеленчуци е Cruciferae или кръстоцветни, което се отнася до формата на кълновете, които приличат на кръст.
Кейлът е източник на:
- витамин К
- витамин Ц
- витамин А
- каротеноиди лутеин и зеаксантин
- витамин B6
- фолиева киселина
- фибри
- манган
Ползи за здравето от консумацията на кейл
Кръстоцветните зеленчуци съдържат растителени химикали, наречени глюкозинолати. Те са съдържащи сяра съединения, които се разграждат на изотиоцианати и индол-3-карбинол след дъвчене, нарязване или готвене.
В природата глюкозинолатите действат като защита от първа линия за растенията, като ги предпазват от екологичен и биологичен стрес (насекоми, гъбички, условия на суша). Същите тези вещества се изследват за предполагаемата им способност при хора да повлияват хронични заболявания, включително някои видове рак и сърдечни заболявания.
Лабораторни изследвания показват, че изотиоцианатите и индол-3-карбинолът инхибират възпалителните процеси, предотвратяват растежа и разпространението на туморни клетки и защитават здравите клетки.
Кейлът е изключително питателна храна, която трябва да се включи като част от здравословен хранителен режим. Диетичните насоки за американците за 2015-2020 г. препоръчват на възрастните да ядат разнообразни зеленчуци като част от план за здравословно хранене и по-специално най-малко 1½ чаши тъмнозелени зеленчуци (включително кръстоцветни) на седмица.
Как да приготвяме кейла?
Задушено: Това е един от най-простите и бързи методи за приготвянето на кейл. Добавете 2-3 супени лъжици зехтин в тенджера на средно висока температура. Добавете 2 скилидки смлян чесън и гответе 1-2 минути, докато омекнат. Добавете ½ чаша вода или бульон и 1 – 1½ килограма зеле (измито, стъблата и листата са едро нарязани). Покрийте тигана и оставете да се готви за 5 минути, докато кейлът омекне и придобие желаната текстура. Подправете с билки и подправки по желание.
Кейл чипс: Загрейте фурната до 350 градуса F. Постелете лист за печене с хартия за печене. Измийте и подсушете старателно 1 връзка кейл; използвайте хартиени кърпи, за да попиете, ако е необходимо. С ръцете си издърпайте листата от стъблата им и ги накъсайте на малки парченца или използвайте кухненски ножици, за да отрежете листа от стъблото на малки парченца.
Поставете в голяма купа и поръсете с олио. Разстелете един слой листа върху хартия за печене. Поръсете билки или подправки по желание (опитайте къри, кимион, чесън на прах, лук на прах, пушен червен пипер, хранителна мая или чили на прах). Печете, докато листата се свият и краищата станат леко кафяви, около 15 минути.
Песто от кейл: Тази рецепта използва орехи вместо класическата, но по-скъпа и неясна съставка от кедрови ядки. Поставете в кухненски робот: 2 чаши листа от зеле (стъблата са отстранени), ¼ чаша зехтин екстра върджин и 2 скилидки чесън или ¼ чаена лъжичка чесън на прах; пулсирайте до гладкост. Добавете ¼ чаша препечени орехи и разбъркайте, докато се смесят. Добавете ½ чаша пармезан и разбъркайте отново, докато се смеси.
Сервирайте песто, смесено в паста или пълнозърнести храни, като сос за пиле или риба, като сос за пица или намазано върху крекери.
Салата от кейл: Поставете листата в купа и ги поръсете със зехтин; масажирайте листата за 1-2 минути. Това е с цел да се омекотят листата и да са по-лесни за дъвчене.