Често Мадрид е наричан кулинарната столица на Европа. Няма съмнение, че това е вярно. Градът се отличава с устойчивост и отношение към природата. Дава се предимство на местните търговци и на малките магазини, които предлагат продуктите им.
Тук е важна и сезонността на продуктите. Менюто в повечето ресторанти се променя често, а готвачите ги създават в зависимост от наличността на продукти от доставчиците. Тази практика заслужава похвала. Във време, когато голяма част храната се губи и прахосва, другите страни трябва да използват Мадрид като модел.
Това също е чудесно за и потребителя, тъй като клиентът винаги яде пресни продукти. Това е връщане към естественото хранене. Нашите предци са се хранили сезонно, нормално е и ние да се храним точно по този начин.
Кои са пресни продукти трябва да опитате в Мадрид?
Не пропускайте да опитате занаятчийските сирена от региона, ягоди и аспержи от Аранхуес, продукти от зеленчуковата градина Вила дел Прадо и мед от планинските вериги на Сиера де Мадрид. Не забравяйте за типичната испанска шунка – хамон и разбира се страхотния зехтин.
Виното също е типичен продукт за Мадрид. Много от мадридските вина са разпознаваеми по целия свят, например вината от Arganda, Navalcarnero, San Martín de Valdeiglesias, както и El Molar.
Използването на местни продукти е много важно в Мадрид и заради тяхната политика за опазване околната среда. Какво причинява много замърсяване? Транспортът на храната! Самолетите, корабите и влаковете произвеждат много въглеродни емисии.
Какво предлага Мадрид на пътешествениците гастрономи?
Ресторанти със звезда Мишлен, вековни заведения, хотели с авторска кухня, гурме пазари, покриви с панорамни гледки, устойчива гастрономия, иновативни маршрути за тапас, наградени с международни коктейли барове и дори собствения му гастрономически фестивал… Какво повече бихте поискали?
Кухнята в Мадрид е играла много важна роля от векове. Знаете ли, че градът е дом на най-стария ресторант в света, според Световните рекорди на Гинес? Ресторант Ботин е основан през 1725 г. Авангард, към момента успешно смесва с традицията със съвременния стил на града.
Мадрид е мечтата на всеки гастроном. В града има 21 ресторанта със звезда Мишлен, например DiverXo с три звезди, който се управлява от иновативния готвач Дейвид Муньос (победител в наградата Най-добър готвач за 2021 г. и 2022 г.); Quimbaya – първия колумбийски ресторант в Мадрид, ръководен от готвача Едуин Родригес; Deessa на известния Кике Дакоста; DStage с главен готвач Диего Гереро и Coque с главен готвач Марио Сандовал – все големи имена в света на кулинарията.
Как още да се възползвате от магията на града?
Хранене навън на слънце. Това е то! Всичко е по-вкусно на тесни, красиви улички при хубаво време. Обърнете внимание на най-зрелищните тераси като тази в Ginkgo Sky Bar на 12-ия етаж на хотел VP Plaza de España, също Planta 9 CR7 в хотел Pestana de Gran Vía, Azotea del Círculo в Círculo de Bellas Artes и покрива на Casa Suecia .”
Не може и без хубава музика. Ако харесвате фламенко, не забравяйте да разгледате Corral de la Morería. Ако обичате музика на живо, посетете Wah Madrid!
За любителите на музиката посещението на места като ресторант-клуб Aurora и Platea също ще бъдат невероятно изживяване. Разбира се, добрата храна трябва да бъде придружена и от вкусни напитки. Бар Salmón Guru на Диего Кабрера е фантастично място.
Това ли е всичко? Разбира се, че не! Когато сте в Мадрид, не забравяйте да опитате тапас. Те са вкусни както в изискани ресторанти, така и в малки барове на ъгъла. Мадрид е истински концерт на вкусове, който си струва да посетите.