Когато готвите, не винаги е лесно да прецените колко от количеството наистина ще изядете. Особено ако готвите за повече хора. Някои храни обаче не са вкусни на следващия ден, не са подходящи за претопляне. Внимавайте повече когато ги приготвяте, за да не остане твърде много излишък.
Картофи
Забелязали ли сте колко лош вкус имат сварените картофи на следващия ден? По-добре ги запържете отново в тиган или ги загреете с други храни, така че вкусът им да се слее с техния.
Не само лошият вкус трябва да ви държи далеч от претоплянето на тази храна. Ако сварените картофи се оставят на стайна температура твърде дълго, бактериите Clostridium botulinum започват да се размножават върху тях. Последствията от консумацията на храна с тази бактерия могат да бъдат дори фатални.
Ориз
Същото важи и за друга обичайна съставка за вечеря – ориза. Ако сложите храната, която съдържа варен ориз, в хладилника, веднага щом се охлади малко, можете спокойно да я претоплите на следващия ден. Ако обаче го оставите на тезгяха твърде дълго, бактерията Bacillus cereus, вероятно ще започне да се развива.
Най-добрият избор тук е изобщо да не консумирате остатъци от ориз. Ако е абсолютно необходимо, опитайте се да претоплите всяка част от храната, докато стане наистина много гореща. По този начин има вероятност бактериите да изчезнат.
Морски дарове
Що се отнася до вкуса, пресните морски дарове винаги са по-добри от замразените, но може да е по-безопасно да го купите замразени, тъй като този процес на консервиране се наблюдава по-внимателно от институциите за безопасност на храните.
Какво да направите, ако сте приготвили паеля с морски дарове или друго изискано ястие и остане твърде много ? Приберете в хладилника веднага щом се охлади малко.
Ако остане извън хладилника повече от 2 часа при хладно време или 1 час при топло време, по-добре е да се сбогувате с храната си, защото бактериите се развиват твърде бързо и процесът на претопляне няма да им навреди.
Спанак
Дори най-здравословните неща могат да станат опасни, ако се приготвят неправилно. Спанакът е вкусен и супер питателен, когато се яде суров. Става и за хубава гарнитура и дори разкошен сос, когато е леко запържен с олио в тиган.
Въпреки това, ако го изложите на топлина веднъж, не го правете отново. Ако има остатъци, смесете ги в салата или просто ги изяжте студени. Спанакът има голямо количество нитрати и когато са изложени на висока температура, те могат да се превърнат в нитрозамини, повечето видове от които са канцерогенни.
Цвекло
Готвените ястия, които съдържат цвекло, също попадат в категорията храни, които не трябва да се претоплят. Тук историята е същата като със спанака.
Независимо дали искате да пъхнете остатъците от яхния от червено цвекло или къри във фурната, да ги сложите в микровълнова фурна или да ги загреете отново на печка, рискувате да получите доза токсини вместо всички известни предимства на този зеленчук в неговата сурова или леко сварена форма.
Гответе и претопляйте храните на по-високи температури, за да сте сигурни, че сте унищожили всички бактерии, които така или иначе се намират в храните ни.