Три предложения за вкусен обяд в офиса, които лесно може да пренесете в кутия. Тези три ястия са вкусни както топли, така и студени.
Пастата е лесно преносима основна храна за обяд и е еднакво вкусна, сервирана студена в салата с паста или набързо претоплена в микровълнова фурна.
Лингвини с авокадо, домат и лайм
Необходимите продукти:
- 115 г пълнозърнеста паста лингвини
- 1 лайм, обеден с кората, изцеден сок
- 1 авокадо без костилка, обелено и нарязано
- 2 големи зрели домата, нарязани
- ½ пакет пресен кориандър, нарязан
- 1 глава червен лук, нарязан на ситно
- 1 червена люта чушка, почистена от семките и нарязана на ситно (по желание)
Начин на приготвяне:
Сварете пастата. Междувременно сложете сока и кората от лайм в средна купа заедно с авокадото, доматите, кориандъра, лука и лютата чушка, ако използвате такава и разбъркайте добре.
Отцедете пастата, сложете я в купата и разбъркайте добре.
Пикантна салата от сьомга и кафяв ориз
Изберете кафяв ориз с високо съдържание на фибри, за да се чувствате сити през целия следобед.
Необходимите продукти:
- 2 броя цвекло, обелени и нарязани на клинове
- 100 гр. бейби морков
- 2 с. л. оцет
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- малка връзка мента, няколко набрани листа и останалите нарязани
- щипка захар
- 250 гр. пауч от сварен ориз басмати
- 400 гр. консерва сварена леща, отцедена и изплакната
- 2 супени лъжици лешник, препечен и нарязан на едро
- 2 с. л. натрошено сирене фета
Начин на приготвяне:
Сварете цвеклото в тиган с вряща вода за 5-6 минути, докато омекне, добавете морковите за последните 2 минути. Разбийте оцета, горчицата, зехтина, нарязания джоджен и захарта и подправете.
Сложете ориза и лещата в купа. Добавете морковите и цвеклото, след това залейте с дресинга и разбъркайте, за да се комбинират. Прехвърлете в чиния за сервиране и поръсете върху лешниците, фетата и листата мента за сервиране.
Салатите са един от най-бързите и лесни обеди за обяд – просто сложете всичко в купа, разбъркайте и тръгвайте.
Салата с яйце, леща с тамари и кресон
Необходимите продукти:
- 75 гр. сушена пуи леща
- 175 гр. цветчета карфиол, начупени на по-малки парченца
- 1 с. л. рапично масло
- 1 голям морков, нарязан на ситно
- 2 пръчки целина, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън
- 3 яйца,
- 1 с. л. тамари
- 10 чери домата, разполовени
- 4 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 2 обилни шепи кресон, с отстранени стъбла
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната. Поръсете карфиола със струйка олио след това го запечете за 20 минути върху покрита с пергамент тава за печене, докато омекне и стане златисто по краищата.
През това време сложете отцедената леща в тиган с моркова и целината. Залива се с вода да покрие, захлупва се и се вари 20 минути, докато лещата омекне.
Докато се готви, настържете чесъна на ситно и го заделете в голяма купа. Сварете яйцата за 6 минути.
Смесете тамари и маслото с чесъна, за да направите дресинг. Проверете лещата и я отцедете, ако е необходимо, след това смесете в купата с дресинга, доматите, пресния лук и кресона.