Картофите ще издържат седмици на стайна температура и до около месец, ако се съхраняват на хладно и тъмно място с добра вентилация. Да, те могат да се замразяват. Като замразени могат да издържат няколко месеца, ако са подготвени и замразени правилно.
Как да замразите картофи?
Ключът към замразяването на картофите (без значение от вида!) е първо да ги сготвите частично. Тъй като съдържат толкова много вода, суровите картофи не замръзват добре и могат да станат кашави, воднисти или дори зърнести. Частично сготвените картофи изискват по-малко време за готвене след размразяването, което е особено полезно за празници и специални поводи, когато има много ястия, които се състезават за време и място във фурната.
Трябва ли да ги обелите предварително?
Дали ще обелите картофите за замразяване зависи от вас, но както при всички съставки, важно е да замразявате само картофи, които все още са на върха на свежестта, а не тези, които наистина трябва да отидат в контейнера за компост. Замразявайте картофите в херметически затворени торбички за фризер, за предпочитане в един слой за по-бързо замразяване и размразяване и винаги поставяйте дата и етикет на торбичката, за да можете да следите какво има във вашия фризер и храната да не се изхвърля.
Замразените картофи често могат да се използват направо от фризера, но ако искате първо да ги размразите, винаги ги размразявайте в хладилника. Може да откриете, че вкусът или текстурата са малко по-различни в сравнение с пресни картофи, така че проверете степента на готовност, за да сте сигурни, че не сте ги преварили. Можете да замразявате сладки картофи като използвате същите методи като обикновените картофи, но времето може леко да се различава.
Как да замразите картофи за печене?
Обелете картофите, ако желаете. След това ги нарежете на шайби, кубчета или хапки и бланширайте във вряща вода докато омекнат. Времето за готвене ще варира в зависимост от сорта картофи и колко големи или малки са парчетата, на които ги нарязвате, но важното е картофите да не са напълно сварени.
Отцедете картофите, след което ги потопете в купа с ледена вода, за да спрете процеса на готвене, отцедете отново и оставете да изстинат напълно. Разстелете картофите на равен слой върху лист за печене като се уверите, че не се допират, след което замразете за 6 до 12 часа или докато се втвърдят. След това прехвърлете картофите в херметически затворени торби за фризер и замразете до 3 месеца. Когато сте готови за печене, полейте в тавата замразените картофи със зехтин, подправете със сол и черен пипер и изпечете до златисто и хрупкаво.
Как да замразите картофи за пържене?
По желание обелете картофите, след което нарежете на дебели или тънки филийки, в зависимост от предпочитанията ви. В голяма тенджера с вряща вода бланширайте пържените картофи за около 2 минути като коригирате времето според необходимостта от сорта и размера на картофите.
След това потопете картофите в ледена баня, за да спрете процеса на готвене. Отцедете картофите и ги оставете да изсъхнат напълно, след което добавете малко растително масло – около 1 супена лъжица за всеки 2 килограма картофи – разпределете на равномерен слой върху покрита с пергамент тава за печене и замразете до твърдо състояние, около 6 часа или цяла нощ. Прехвърлете замразените пържени картофи в херметически затворена торба за фризер и замразете до 6 месеца.
Как да замразите картофено пюре?
Картофеното пюре често съдържа съставки като сметана или крема сирене, което помага да се запази текстурата им по време на процеса на замразяване и размразяване. Пригответе картофено пюре според вашата рецепта, след това изсипете с лъжица в херметически затворена торбичка за фризер—или разделете пюрето на отделни порции. Оставете да изстине напълно и замразете до 6 месеца.
Размразете замразеното картофено пюре в хладилника и го затоплете отново във фурната или микровълновата, като не забравяйте да ги разбъркате преди сервиране.