Енергийни хапки от моркови и фурми
Необходимите продукти:
- 1 чаша фурми без костилки
- ½ чаша овесени ядки
- ¼ чаша нарязани пекани
- ¼ чаша семена от чиа
- 2 средни моркова около 120 грама, ситно нарязани
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- ¾ чаена лъжичка смляна канела
- ½ чаена лъжичка смлян джинджифил
- ¼ чаена лъжичка смляна куркума
- ¼ чаена лъжичка сол
- щипка смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Пасирайте фурмите, овесените ядки, пеканите и семенате от чиа в кухненски робот.
Добавете морковите, ванилията, канелата, джинджифила, куркумата, солта и черния пипер. Обработвайт, докато всички съставки станат добре смляни и се образува хомогенна паста.
Разточете сместа на топки с еднакви размери.
Охладете в херметически затворен контейнер до 1 седмица или замразете до 3 месеца.
Хранителна информация:
Порция: 1 хапка
На порция:
- 48 калории;
- протеин 0.9 гр;
- въглехидрати 8.2 гр.;
- диетични фибри 1.6 гр.;
- захари 5.1 гр.;
- мазнини 1.7 гр.;
- наситени мазнини 0.2 гр.
Ябълкови хапки с „Чедър“
Необходимите продукти:
- 1 брой охладена кора за пай
- ½ чаша настъргано сирене Чедър
- ¼ чаша ябълково масло
- 24 тънки резена ябълка, наполовина (по избор)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 220 градуса. Намажете леко форма за мини мъфини със спрей за готвене.
Сложете кората за пай върху чиста повърхност. Разточете тестото в кръг с диаметър около 24 см. Изрежете около 24 кръга с диаметър около 8 см от тестото с резачка за бисквити. Поставете тестените кръгове в подготвените формички за мъфини като леко притиснете тестото в дъното и по стените. Набодете тестото с вилица. Печете до леко покафеняване, 5 до 6 минути.
Добавете 1 чаена лъжичка сирене към всяка чаша, след това отгоре намажете с 1/4 чаена лъжичка ябълково масло. Печете докато сиренето се разтопи, около 3 до 5 минути. Оставете да се охлади за 10 минути. Покрийте всяка хапка с няколко парчета ябълка, ако желаете.
Хранителна информация:
Порция: 1 хапка
На порция:
- 51 калории;
- протеин 0.8 гр.;
- въглехидрати 5.5 гр.;
- диетични фибри 0.2 гр.;
- захари 1.4 гр.;
- мазнини 2.9 гр.;
- наситени мазнини 1.2 гр.
Необходимите продукти:
- 3 чаши пълномаслено кисело мляко
- ¼ чаша чист кленов сироп или мед
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1 ½ чаши нарязани ягоди
- ¼ чаша мини шоколадов чипс
Ягодов домашен шоколад
Начин на приготвяне:
Постелете тавата за печене с хартия за печене.
Разбъркайте киселото мляко, кленовия сироп (или меда) и ванилията в средна купа. Разстелете върху подготвения лист за печене в правоъгълник с размери 25 – 30 см. Разпределете ягодите отгоре и поръсете с шоколадов чипс.
Замразете докато стегне много, поне 3 часа. Преди сервиране нарежете или начупете на 32 части. Оставете да престои на стайна температура за 15 минути преди сервиране.
Хранителна информация:
Размер на сервиране: Едно парче 10 на 10 см.
На порция: 34 калории;
- протеин 2 гр.;
- въглехидрати 4 гр.;
- диетични фибри 0.2 гр.;
- захари 3,5 гр.;
- мазнини 1.3 гр.;
- наситени мазнини 0.8 гр.
Замразени бананови хапки в шоколад
Необходимите продукти:
- 3 големи банана
- ¼ чаша натурално фъстъчено масло (на бучки или гладко)
- ¾ чаша шоколадов чипс
- Начин на приготвяне:
Разрежете всеки обелен банан на две по дължина. Намажете всяка половина с фъстъчено масло. Поставете половинките банан заедно, за да направите бананови „сандвичи“. Нарежете 8 кръга от всеки бананов „сандвич“. Поставете банановите хапки върху хартия за печене в тавата и замразете за поне 2 часа или за една нощ.
Поставете парченцата шоколад в микровълновата фурна на висока степен за около 15 секунди, докато се разтопят. Потопете половината от всяка хапка замразен банан в шоколада. Оставете да престои, докато стегне шоколада. Ако не сервирате веднага, върнете във фризера докато стегне отново.
Хранителна информация:
Размер на порция: 1 хапка банан
На порция: 58 калории;
- протеин 1 гр.;
- въглехидрати 7.7 гр.;
- диетични фибри 0.9 гр.;
- захари 5 гр.;
- мазнини 3 гр.;
- наситени мазнини 1.2 гр.