Постоянно променящите се модели на това, което хората обичат да ядат, правят изследването на хранителните тенденции за 2022 г. вълнуваща перспектива.
Ако през 2020 г. се увеличиха доставките до дома, а 2021 г. донесе връщане към храненето навън, какви са хранителните тенденции за 2022 г. – домашно готвене, популярни съставки, любими напитки ?
1. Продукти, отгледани в града
Местни обществени градини, растения, гледани у дома – има куп нови методи за отглеждане на продукти в града, които трябва да бъдат изследвани – покриви, задни дворове, балкони – растенията завлядяват все повече кътчета в градовете. Всяка от тези опции осигурява критичен достъп до здравословни съставки и пресни храни, отглеждани по отговорни начини, там, където са най-необходими.
2. Отглеждане на храни, съобразено с климата
Устойчивостта продължи да бъде важна цел по отношение на храните и през 2022 г., точно както беше ключова тенденция и през 2021 г. Посоката и за в бъдеще е ясна – повече мисъл за начина, по който отглеждаме храната си, за да опазим ресурсите на платената си и да имаме по-малко негативно влияние по отношение на климата.
3. Островни аромати
Нарастването на популярността на продукти като ананаса и мангото, както и на по-приключенските опции като кокосово къри и карибски подправки, помогна за превръщането на прости ястия в уникални изживявания. Най-модерна през 2022 г. се оказва маракуята.
4. Пикантни печива
Подгряването на традиционни сладки печива с чипотъл, кайен и други люти подправки е е интересна тенденция. Мексикански горещ шоколад, манго хабанеро и чили малини и други вече може да опитате в торти, бисквити и пайове.
Защо не експериментирате с малко лют червен пипер във вашите кексчета?
шоколадови кексчета, украсени с червени люти чушки
5. Редукторно хранене
Прекомерната консумация на месо, особено червено и преработено месо, има вредно въздействие върху нашето здраве и околната среда. Ограничаването на консумацията на храни от животински произход е в основата на редуцианското движение.
Не става въпрос да бъдете веган или вегетарианец. Тази хранителна тенденция за 2022 г. пропагандира умереност – да не се прекалява с месото и да се търсят алтернативи.
6. Слънчогледови семки
Те вече не са само за похапване по време на мач! Тази здравословна съставка, която рядко получаваше дължимото, слънчогледовите семки влязе в светлината на прожекторите като тенденция за „чиста храна“ през 2022 г.
Потърсете ги включени в състава на здравословни бисквити, хлябове и в други интересни форми на рафтовете на магазините. Използват се и като по-чист и здравословен заместител на различни храни.
7. Хибискус
Хибискусът направи ярък дебют в храните и напитките през 2022 г. Деликатните цветове са заредени с витамин С, наред с други хранителни вещества, което прави хибискус здравословна добавка към вашата диета.
Със своите тръпчиви флорални нотки и с яркия си цвят, хибискусът вече е опция за добавяне в кисело мляко, напитки, конфитюри и топинги за салати.
През 2022 г. ще го откриете и смесен с други тропически аромати като манго и маракуя в напитки с островна тематика.
8. Веган яйца
Веганските яйца са вълнуваща нова хранителна тенденция за 2022 г. Те са практически идентични с нормалните яйца когато се използват в омлети или киш и правят печенето с ниско съдържание на холестерол безупречен успех.
Когато се съчетаят с опции за пилешко, говеждо и свинско на растителна основа, те завършват съзнателния ход към хранене без животински продукти, което ще продължи напред и през 2023 г.