Искате да се сдобиете с практична книга с рецепти? Готварските книги наистина са важни за всеки в кухнята – от начинаещия готвач до опитния професионалист, които иска да научи още. Изборът на правилната книга не винаги е лесна задача и понякога може да останем разочаровани от покупката си.
За какво да помислим преди да пристъпим към щанда с кулинарните книги, за да купим ценна книга, с която успешно подобрим и разнообразим готвенето си?
1. Готварската книга отговаря ли на вашите нужди?
Много е важно да знаете точно кое е най-важното за вас, което търсите в тази книга Това зависи от вашите вкусове, опит и нужди.
Ако сте начинаещ готвач, може би ще предпочетете в книгата за има повече:
- обяснения;
- съвети;
- рецепти за семейни ястия;
- лесен за разбиране формат.
Потърсете ключови категории в съдържанието ка основни ястия, лесни рецепти, бързи рецепти за заети хора и т. н.
Опитните готвачи може да търсят по-креативни идеи и книги, например специална книга с рецепти за паста или с рецети от китайската или друга национална кухня, за гурме ястия и т. н.
За предпочитане е авторът на книгата да е готвач, тоест да познава добре това, за което пише и да има опит в него.
2. Логично ли са подредени рецептите?
Удобно е рецептите да са подредени в определени секции като предястия, основни, десерти, но подредбата може да бъде и според:
- основната съставка (пилешко месо, паста;)
- начин на готвене (на скара, на фурна, тенджера);
- с месо или вегетариански;
- други.
Добрата подредба улеснява вашия избор и спестява време.
Книга с 800 последователни рецепти може да изглежда учдесна,но може бързо да се превърне в разочарование когато рецептата, която е събудила интереса ви е скрита някъде по средата на един дебел том.
3. Лесни ли са за следване указанията?
Повечето от нас предпочитат лесни за следване номерирани указания, написани в хронологичен ред.
Избягвайте готварски книги, чиито указания са в наративен формат.
Избягвайте готварски книги, чиито указания продължават на нелицева страница.
4. Има ли бонус информация?
Добрите готварски книги показват:
- времето за подготовка;
- брой порции за всяка рецепта;
- съвети за готвенето;
- идеи за сервирането на ястията;
- хранителна инфромация;
- понякога дори история на даденото ястие.
5. Има ли обширен индекс?
Индексите на готварските книги трябва да изброяват рецепти по име и по основните съставки.
Искате ли да направите ориз по флорентински? Трябва да можете да го намерите под „Ф“ за флорентински, „О“ за ориз и „С“ за спанак като основна съставка. Добрият индекс е това, което прави готварската книга книга, която наистина се ползва в кухнята
6. Вдъхновява ли ви?
Една готварска книга трябва да ви вдъхнови да отидете отвъд написаната рецепта и да експериментирате сами. Готвенето е творческо начинание и най-добрите готварски книги ще служат като отправна точка към вашите собствени уникални ястия.
7. Класически рецепти, но и новости
Това е важно, защото всеки иска да има под ръка класическите рецепти, но новостите, тенденциите, които са показани в книгата, са тези, които ще и придадат индивидуалност и ще я направят наистина интересна.
8. Прочетете отзивите
Прочетете отзивите на книгата не само читателите, но и на писатели, готвачи, хора, които професионално се занимават с готвене. В крайна сметка това е най-важният и определящ тест за всяка книга.
9. Утвърден автор
Някои хора вече са се доказали в бранша и е малко вечероятно да сгрешите, ако заложите на тяхното име.