Топ 40 на най-здравословните храни

Топ 40 на най-здравословните храни

Плодове

1. Ябълки

Ябълките са с високо съдържание на фибри, витамин С и множество антиоксиданти. Те са много засищащи и са идеалната закуска, ако почувствате глад между храненията.

2. Авокадо

Авокадото е различно от повечето други плодове, защото е пълно със здравословни мазнини вместо въглехидрати. То са не само е кремообразно и вкусно, но и с високо съдържание на фибри, калий и витамин С.

3. Банани

Бананите са сред най-добрите източници на калий в света. Те също са с високо съдържание на витамин B6 и фибри и са удобни и преносими.

4. Боровинки

Боровинките са не само вкусни, но и сред най-мощните източници на антиоксиданти в света.

5. Портокали

Портокалите са добре известни със съдържанието на витамин С. Нещо повече, те са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти.

6. Ягоди

Ягодите са много питателни и с ниско съдържание както на въглехидрати, така и на калории.

Те са заредени с витамин С, фибри и манган и може би са сред най-вкусните съществуващи храни.

Топ 40 на най-здравословните храни - heart shaped fruits

Меса, ядки, яйца

7. Яйца

Яйцата са сред най-питателните храни на планетата. Преди те бяха демонизирани заради високо съдържание на холестерол, но нови проучвания показват, че са напълно безопасни и здравословни.

8. Постно говеждо месо

Постното говеждо месо е сред най-добрите източници на протеини, когато се консумира умерено и е заредено с високо бионалично желязо.

9. Пилешки гърди

Пилешките гърди са с ниско съдържание на мазнини и калории, но с изключително високо съдържание на протеини. Това е чудесен източник на много хранителни вещества.

10. Агнешко

Агнетата обикновено се хранят с трева и месото им е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Топ 40 на най-здравословните храни - nuts 1200x800 1

11. Бадеми

Бадемите са популярна ядка, пълна с витамин Е, антиоксиданти, магнезий и фибри. Проучванията показват, че бадемите могат да допринесат за загуба на тегло и да подобрят метаболитното здраве.

12. Семена от чиа

Семената от чиа са сред най-богатите на хранителни вещества храни на планетата. Една унция (28 грама) съдържа 11 грама фибри и значителни количества магнезий, манган, калций и различни други хранителни вещества.

13. Кокосови орехи

Кокосовите орехи са пълни с фибри и мощни мастни киселини, наречени средноверижни триглицериди.

14. Ядки макадамия

Макадамията е много вкусна. Те са с много по-високо съдържание на мононенаситени мазнини и по-ниско съдържание на омега-6 мастни киселини, отколкото повечето други ядки.

15. Орехи

Орехите са много питателни и заредени с фибри и различни витамини и минерали.

16. Бразилски орехи

Бразилските орехи имат гладка, маслена текстура; са заредени с хранителни вещества; благоприятни са за функцията на щитовидната жлеза и са един от най-добрите източници на важния минерал селен.

Зеленчуци

Топ 40 на най-здравословните храни - vegetables

17. Аспержи

Аспержите са популярен зеленчук с ниско съдържание както на въглехидрати, така и на калории, но зареден с витамин К.

18. Чушки

Чушките се предлагат в няколко цвята, включително червено, жълто и зелено. Те са хрупкави и сладки и са чудесен източник на антиоксиданти и витамин С.

19. Броколи

Броколите са кръстоцветни зеленчуци, които имат страхотен вкус както сурови, така и варени. Той е отличен източник на фибри и витамини C и K и съдържа прилично количество протеин в сравнение с други зеленчуци.

20. Моркови

Морковите са популярен кореноплоден зеленчук. Те са изключително хрупкави и пълни с хранителни вещества като фибри и витамин К.

Морковите също са с много високо съдържание на антиоксиданти каротин, които имат многобройни предимства.

21. Карфиол

Карфиолът е много универсален кръстоцветен зеленчук. Може да се използва за приготвяне на множество здравословни ястия, а също така има добър вкус сам по себе си.

22. Краставица

Краставиците са едни от най-популярните зеленчуци в света. Те са с много ниско съдържание както на въглехидрати, така и на калории, състоящи се предимно от вода. Те обаче съдържат редица хранителни вещества в малки количества, включително витамин К.

23. Чесън

Чесънът е невероятно здравословен. Съдържа биоактивни органосерни съединения, които имат мощни биологични ефекти, включително подобрена имунна функция.

24. Кейл

Кейлът става все по-популярен, защото е с невероятно високо съдържание на фибри, витамини С и К и редица други хранителни вещества. Придава задоволителна хрупкавост на салати и други ястия.

25. Лук

Лукът има много силен вкус и е много популярен в много рецепти. Те съдържат редица биоактивни съединения, за които се смята, че имат ползи за здравето.

26. Домати

Доматите обикновено се категоризират като зеленчуци, въпреки че технически са плод. Те са вкусни и пълни с хранителни вещества като калий и витамин С.

Риби и морски дарове

Топ 40 на най-здравословните храни - howmuchfishd

27. Сьомга

Сьомгата е вид мазна риба, която е невероятно популярна поради отличния си вкус и високо съдържание на хранителни вещества, включително протеини и омега-3 мастни киселини. Също така съдържа малко витамин D.

28. Сардини

Сардините са малки, мазни риби, които са сред най-питателните храни, които можете да ядете. Те могат да се похвалят със значителни количества от повечето хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, включително калций и витамин D.

29. Миди

Черупчестите мека се нареждат подобно на месото от органи, когато става въпрос за хранителни вещества. Яжте миди, мекотели и стриди.

30. Скариди

Скаридите са вид ракообразни, свързани с раци и омари. Обикновено е с ниско съдържание на мазнини и калории, но с високо съдържание на протеини. Освен това е зареден с различни други хранителни вещества, включително селен и витамин B12.

31. Пъстърва

Пъстървата е друг вид вкусна сладководна риба, подобна на сьомгата.

32. Риба тон

Рибата тон е много популярна в западните страни и обикновено е с ниско съдържание на мазнини и калории и с високо съдържание на протеини. Тя е идеален за хора, които трябва да добавят повече протеин към диетата си, но поддържат ниски калории.

Зърнени храни

Топ 40 на най-здравословните храни - istock 000011177437 medium 28527 1140x0 1

33. Кафяв ориз

Оризът е една от най-популярните зърнени култури и в момента е основна храна за повече от половината население на света. Кафявият ориз е доста питателен, с прилични количества фибри, витамин B1 и магнезий.

34. Овесени ядки

Овесът е невероятно здравословен. Овесените ядки са заредени с хранителни вещества и мощни фибри, наречени бета глюкани, които осигуряват многобройни ползи, включително помагат за понижаване на холестерола и хранене на полезните бактерии в червата.

35. Киноа

Киноата стана невероятно популярна сред хората, които се грижат за здравето си през последните години. Тя е вкусно зърно с високо съдържание на хранителни вещества като фибри и магнезий. Освен това е отличен източник на растителен протеин.

36. Фасул

Фасулът е пълен с фибри и различни витамини и минерали. Уверете се, че ги приготвяте правилно, тъй като те са токсични, когато са сурови.

37. Леща

Лещата е друго популярно бобово растение. Те са с високо съдържание на фибри и са сред най-добрите източници на растителен протеин.

38. Фъстъци

Фъстъците (които са бобови растения, а не истински ядки) са невероятно вкусни и с високо съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти. Няколко проучвания показват, че фъстъците могат да помогнат при загуба на тегло.

Млечни продукти

Топ 40 на най-здравословните храни - processing differences common dairy products

39. Сирене

Сиренето е невероятно питателно – едно парче може да предложи приблизително същото количество хранителни вещества като цяла чаша (240 мл) мляко. Много хора го смятат и за една от най-вкусните храни.

40. Пълномаслено кисело и прясно мляко

Пълномасленото мляко е с много високо съдържание на витамини, минерали, качествен животински протеин и здравословни мазнини. Нещо повече, това е един от най-добрите хранителни източници на калций.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares