Мусаката е любимо ястие буквално по целия Балкански полуостров. Нека видим какви са традициите за приготвянето й в Гърция и в Босна. Ако искате да се разнообразите, като в същото време не отивате далеч от познантите вкусове, тези два варианта на мусака, може да са точните предложения за вас.
Открийте приликите и разликите с популярните рецепти в България. Кой знае – може да се окаже, че в някоя от съседките ни правят мусаката по-вкусна, спред вашите предпочитания.
Гърция
В Гърция може да похапнете мусаката, приготвена с агнешко месо. Ето и рецептата, ако няма да отскачате до южната ни съседка, а искате да опитате този вариант на традиционното ястие.
Време за приготвяне: 2 ч. и 20 мин. Порции: 6
Необходимите продукти:
- 1 кг. патладжани;
- едра сол на вкус;
- зехтин на вкус;
- 1 глава лук;
- скилидка чесън;
- 400 грама смляно ягнешко месо;
- 1 ч. ч. червено вино;
- 300 грама доматено пюре;
- черен пипер на вкус;
- шипка сушен копър;
- щипка канела;
- сол на вкус;
- 500 грама сос бешамел;
- 150 грама сирене пекорино, настргано.
Начин на приготвяне
Първо измийте и нарежете патладжаните на филийки с дебелина околко половин сантиметър. Сложете ги в купа с вода с едра сол, така че водата да ги покрива. Така ще се извлече горчивината им.
Запържете в тиган малко зехтин и добавете нарязаните на ситно лук и чесън. Послед добавете и агнешката кайма.
След като каймата покафенее, добавете виното, доматеното пюре, подправките – сол, черен пипер, копър и канела.
Оставете да се готви така около 45 минути.
Отцедете и подсушете патладжаните. Запържете ги от двете страни в тиган с много зехтин. След това отдецете излишната мазнина от тях върху домакинска хартия.
Намаслете тава и наредете на дъното половината от патладжаните, постелете ги с кайма и отгоре пак сложете патладжани. Сипете отгоре от бешамела и поръсете със сиренето пекорино.
Печете мусаката до златиста коричка, това означава около 4 минути във фурна на 180-2000 градуса.
Босна
В Босна може да опитате мусака с телешко месо. Ето рецептата:
Време за приготвяне: 2 ч. Порции: 4-6
Необходимите продукти:
- 1 глава жълт лук;
- зехтин;
- 1,500 кг. телешка кайма;
- 4 яйца;
- 1 ч. ч. заквасена сметана;
- 10-12 средно големи картофи;
- вегета на вкус;
- 1/2 ч. л. сол
- 1 голям или 5-6 малки патладжана.
Начин на приготвяне:
Загрейте в тиган малко зехтин и запържете лука, докато стане поплупрозрачен. Добавете каймата и я раздробявайте на парченца докато се пържи. Гответе докато покафенее.
Вземете купа и в нея разбийте яйцата и сметаната.
Загрейте фурната на 230 градуса.
Обелете и нарежете картофите на еднакви тъкни кръгчета. По същия начин и патладжаните и ги натрийте със сол. Нека престоят така 10 минути, след което ги избършете от горчивия сок с домакинска хартия.
В купа сложете картофите, малко зехтин и овкусете със сол и вегета на вкус. Разбъркайте, за да се разпределят подправките.
Наредете в намаслена тава пласт картофи, после го покрийте с кайма, а върху нея пласт патладжани. Редувайте така.
Накрая полейте със сместа от яйца и сметана. Покрийте с фолио, с намалена долна повърхност и печете около час във фурната.
Свалете фолиото и печете още около 20 мин. до златисто.
Проучете и други варинати на муската – как се приготвя в Турция, в