Индийската кухня е известна със своите разнообразни и ароматни ястия, които са обичани по целия свят. От пикантни кърита до ароматно биряни, има много популярни индийски ястия, които хората харесват.
В тази статия ще се запознаем с някои от най-популярните индийски ястия и ще разберем какво ги прави толкова специални.
Маслено пиле
Пиле с масло, известно още като Murgh Makhani, е богато ястие, приготвено от крехки парчета пиле, сготвено в доматен сос с подправки. Пилето се маринова в смес от кисело мляко и подправки, преди да се изпече на скарата или на фурната. Сосът е на доматена основа с добавена смес от подправки, сметана и масло, което придава гладка кадифена текстура на цялото ястие. Масленото пиле обикновено се сервира с хляб наан или задушен ориз.
Биряни
Биряни е ароматно ястие с ориз, което се приготвя с месо или зеленчуци и различни подправки. Оризът обикновено се готви отделно с подправки като канела, кардамон и карамфил, след което се ястието се нарежда чрез редуване на ориза с пластове с вареното месо или зеленчуци. Накрая ястието се покрива и се готви на слаб огън, позволявайки на вкусовете да се смесят.
Биряни често се сервира с raita – гарнитура на основата на кисело мляко, и papadum – тънка и хрупкава вафла от леща.
Чоле Бхатуре
Chole Bhature е популярно пенджабско ястие, приготвено с пикантен нахут и пържен хляб. Нахутът се приготвя в смес от подправки като кимион, кориандър и гарам масала. Сервира се с пухкав пържен хляб, наречен bhature. Chole Bhature обикновено се консумира като закуска или обяд.
Масала Доса
Masala Dosa е южноиндийско ястие, консумирано предимно на закуска. Приготвя се с тънък, хрупкав креп от ориз и леща, пълен с картофен пълнеж с подправки. Картофеният пълнеж се приготвя от варени картофи, лук и смес от подправки като кимион, синапено семе и листа къри.
Палак Панир
Palak Paneer е популярно вегетарианско ястие, приготвено с пресен спанак и извара. Спанакът се бланшира и пюрира със смес от подправки като кимион, кориандър и гарам масала, след което се добавя изварата. Ястието се завършва със струйка сметана и се сервира с хляб наан или задушен ориз.
Пиле Тандури
Пиле Тандури е ароматно ястие, при което месото се маринова предварително в смес от кисело мляко и подправки като кимион, кориандър и куркума. Приготвя в глинена пещ, наречена тандур. Пилето обикновено се сервира с гарнитура от ментово чътни и резенчета лимон.
Расгула
Rasgulla е гъбест сочен десерт, приготвен от ченна, вид преварено мляко.Ченната се оформя на малки топчета, след което се вари в захарен сироп, докато поеме сладостта. Rasgulla често се сервира студено и е популярен десерт в източна Индия.
Кулфи
Кулфи е замразен десерт, подобен на сладолед, но с по-плътна и кремообразна текстура. Прави се с мляко, което е варено в продължение на часове, за да се редуцира и сгъсти. След това се овкусява с различни съставки като кардамон, шафран и шамфъстък. Кулфи обикновено се сервира на клечка и е любим десерт през горещите летни месеци.
Не пропускайте да опитате тези ястия, ако ви предстои посещение в страната. Ако ли не, изпробвайте да ги приготвите сами у дома и така да изненадате семейството и приятелите си с тях.