Кои храни ни правят дебели?

Кои храни ни правят дебели?

Наддаването на тегло най-често се случва когато консумирате повече калории, отколкото изгаряте. Имате нужда от калории за енергия и здравословни храни, за да осигурите протеини, въглехидрати, здравословни мазнини, витамини, минерали и фитонутриенти, но когато избирате храни с високо съдържание на калории с ниска хранителна стойност, вие допринасяте за увеличаване на теглото. Комбинирайте тези храни със заседнал начин на живот и е още по-вероятно да разширите талията си.

Ето кои 10 храни и напитки трябва да се стараете да избягвате най-много:

Сода и подсладени със захар напитки

Содата и другите подсладени със захар напитки добавят стотици калории към диетата ви, без да ви помагат да се чувствате сити или да добавят хранителни вещества.

Преработено месо

Колбаси, бекон, шунка и други преработени меса допринасят за наддаването на тегло. Изберете чисто, по-възможност немазно месо, като пилешко и пуешко.

Алкохолни напитки

Една празнична напитка от време на време няма да наклони везните нагоре, но постоянното пиене добавя стотици празни калории към вашата диета чрез алкохол, не е добра идея. Коктейли, като маргарити, предлагани в популярни вериги ресторанти, могат да достигнат над 400 калории всеки.

Картофен чипс

Картофеният чипс може да задоволи нуждата ви от нещо солено и хрупкаво, но не помага много за утоляване на глада. Изследване, публикувано в Advances in Nutrition през 2016 г., съобщава, че в сравнение с хората, които са консумирали шест чаши нискомаслени пуканки, хората, които са консумирали картофен чипс, съобщават за по-ниски нива на ситост и по-големи нива на глад.

Кои храни ни правят дебели? - domashen kartofen chips na furna 9e96b47d2d96bf7644c86e830fa4b20b 111943

Храни от рафинирано брашно

Сладкиши, бисквитки, бял хляб, гевреци, кори за пица и палачинки, направени с бяло брашно, са силно преработени храни, които тялото ви усвоява бързо. Те правят малко, за да ви помогнат да се чувствате сити за дълго време и предлагат минимални хранителни вещества.

Наситени мазнини

Прекомерната консумация на наситени мазнини, като тези в тлъстите меса и пълномаслените млечни продукти, може да добави към диетата ви доста калории. Плюс това, консумацията на твърде много наситени мазнини е известен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Сушени плодове

Много видове сушени плодове имат добавена захар, което ги прави по-скоро бонбони, отколкото здравословна закуска. Лесно е да похапнете обилни количества сладки стафиди, фурми и сушени череши, което означава, че поглъщате тон калории, докато се чувствате добродетелни.

Ястия с паста

Пастата от бяло брашно е рафинирана храна. Правилната порция е една чаша, но е лесно да изядете две или три чаши на едно хранене. Дори да изядете по-голяма порция, тя се усвоява бързо и няма да ви даде ситостта, която дават пълнозърнестите храни.

Кои храни ни правят дебели? - spaghetti with meat sauce recipe 1 1200

Изкуствени подсладители

Въпреки че изкуствените подсладители са предназначени да ви помогнат да спестите калории, изследване, публикувано в Current Gastroenterology Reports през 2017 г., предполага, че те всъщност допринасят за епидемията от затлъстяване и за разпространението на метаболитния синдром. По някакъв начин тези изкуствени вещества променят способността на тялото ви да се чувства сито и водят до повишена консумация на калории.

Готови ястия

Готовите ястия, като тези, които купувате от местния  магазин, са супер удобни и може да изглеждат като идеалната опция за вечеря за натоварени дни, но проучване, публикувано в British Journal of Nutrition през 2015 г., е установило връзка между консумацията на тези готови ястия и абдоминално затлъстяване.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares