Кои навици вредят на доброто храносмилане?

Кои навици вредят на доброто храносмилане?

Някои хранителни навици имат неблагоприятен ефект върху храносмилането и цялостното здраве. В ежедневие, изпълнено с напрежение и липса на свободно време, някои от тези навици са станали обичайни за нас. Дори диетата ви да е здравословна в възмножно да имате някои храносмилателни и здравословни проблеми поради определени навици, свързано с начина ви на хранене.

Как пречим на доброто си храносмилане?

Ако лягате да спите скоро след хранене, това ще забави работата на храносмилателната система, като по този начин ще причини редица здравословни усложнения. Препоръчва се да вечеряте 1-2 часа преди да си легнете.

Дори ако ядете само лека храна, трябва да избягвате да тренирате веднага след хранене, защото това затруднява смилането на храната от тялото и е причина за проблеми като спазми, гадене или дори диария.

Стомахът след хранене трябва да получи достатъчно кислород и кръв, необходими му за процеса на храносмилане. Ако започнете да тренирате, тялото ще даде приоритет на преноса на кръв и кислород към мускулите. Това ще забави храносмилателния процес и може да доведе до неприятни усещания, дори до някои храносмилателни проблеми.

Така че дайте малко време на тялото си да смели храната и след това тренирайте. По-добре е да правите упражнения преди хранене или 2 часа след хранене.

Кои навици вредят на доброто храносмилане? - untitled design 2022 01 24t193027.301

Яденето на плодове е здравословно, но не се препоръчва веднага след хранене. Проблемът е, че така се затруднява храносмилането на основното хранене, ускорява се образуването на газове в стомаха, причиняващи лошо храносмилане.

Яжте плодове поне 3-4 часа след хранене, за да сте сигурни, че ще извлечете най-голяма полза от тях, без каквито и да е било негативи.

Добре е да пиете умерено количество вода след хранене, но трябва да избягвате големи количества. Пиенето на много вода увеличава натиска върху храносмилателния тракт и затруднява смилането на храната от стомаха. По същия начин пиенето на твърде студена вода след хранене може да забави храносмилането. Ако искате да пийнете нещо, изберете топъл билков чай.

Навикът да се взема гореща вана веднага след хранене може да доведе до някои проблеми за храносмилателната система. Причината е, че при заради горещата вана температурата на тялото се повишава, кръвта се концентрира върху повърхността на кожата, краката и ръцете, което води до ниско кръвоснабдяване на храносмилателната система. Тя от своя страна значително намалява активността си, което често води до газове, подуване на корема и редица други проблеми.

Кои навици вредят на доброто храносмилане? - 21 healthy dairy products from around the world

Как да подобрим храносмилането си?

Яжте балансирана диета с пробиотични храни

Добрите бактерии, които живеят в червата от пробиотичните продукти, помагат за подобряване на здравето на храносмилането. Киселото мляко, например, съдържа живи бактерии като лактобацилус ацидофилус. Консумацията и на другите млечни продукти, кефир и напитки, съдържащи пробиотици, също оказват добър ефект върху храносмилането.

Създайте  си навик да се храните бавно

Като ядете бавно, дъвчейки добре, ще намалите поглъщането на излишен въздух, което спомага да избегнете подуването на корема.

Уверете се, че получавате достатъчно фибри

Фибрите ще помогнат за подобряване на храносмилането, но увеличавайте количеството им постепенно във вашата диета фибри. Пийте много вода, когато следвате диета с високо съдържание на фибри. Така със сигурност ще избегнете запека и ще подобрите храносмилането си като цяло.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares