Какво означава устойчиви храни, устойчив начин на хранене? Има се предвид храни и навици, които имат мисъл за природата и идващите поколения. Такива, които опазват околната среда и могат да съществуват в унисон с нея.
Ясно е, че това, което слагаме в чиниите си, оказва голямо влияние върху околната среда. По-здравословното и по-устойчиво хранене вървят ръка за ръка, което означава, че можем да развием устойчиви хранителни практики, които подобряват собственото ни здраве, като същевременно са от полза за здравето на планетата.
Ето 5 съвета как да се храните с мисъл за планетата
1. Дайте приоритет на растителната храна
Здравословното хранене предлага да напълните половината си чиния със зеленчуци и плодове. Освен за вашето здраве, това е оптимален вариант и за нашата планета. Преминаването към приоритетно растителна храна ще помогне за намаляване на употребата на сладка вода, а също и за обезлесяването.
2. Намалете до минимум месото
Всеки, който поне малко се е интересувал от темата устойчиво хранене знае, че прекомерната консумация на месо е главен проблем. Намаляването на потреблението на месо е полезно и за вашето здраве, и за планетата. Защо?
Главно защото производството на месо води до отделяне на значителни количества парникови газове в атмосферата. Най-вече това е така за говеждото месо, което все още е предпочитано като основна храна в много държави. Отглеждането и транспортирането на добитък изисква много повече храна, вода, земя и енергия, средства от всякакъв вид, в сравнение с растенията.
Ето защо, намалете консумацията си на месо до два пъти седмично. Порциите също не трябва да са големи. Пържолата ви трябва да е с големината на дланта ви. В останалите дни заменете месото с рибни продукти и с протеини с растителен произход. Така ще подобрите и здраверо си, тъй като прекомерната консумация е доказано вредна.
3. Морски дарове
Рибата е чудесна алтернатива на месото, както по отношение на здравето, така и относно опазването на околната среда. Но тук е важно да се направи едно уточнение. Интересувайте се как се развиват популациите на предпочитаните от вас риби и морски дарове. Ако някои видове са застрашени, по-добре се ориентирайте към други, дори да не са ви толкова любими.
4. Подкрепете местното
Не е нужно да си купувате продукти, донесени от другия край на света, за да се храните здравословно и да сте задоволени. Продуктите на местните производители са винаги най-добрият вариант. Те са по-евтини, защото не се дават средства за транспорт, по-свежи и пресни.
Избирайки тях, вие подкрепяте местната икономика и щадите природата. Как? Ако повече хора започнат да следват тази практика, ще се намалят нуждите от транспорт на различните продукти през различните сезони. В много държави хората имат това съзнание. Франция е добър пример в това отношение.
5. Яжте внимателно
Много от хората в развитите страни страдат от затлъстяване. Истината е, че повечето от нас ядат твърде много. Тази свръхконсумация води до проблеми със здравето, но също и до пилеене на ценни ресурси на планетата.
Помислете си от колко точно храна се нуждаете. Нека храната наистина да бъде просто храна – да задоволи нашите физически нужди. Старайте се да не изхвърляте неразвалена храна, както и да не оставате храната да се разваля. За целта пазарувайте обмислено. Не се затрупвайте с продукти и количества, които няма да може да изядете.
Не правете храната център на всеки празник или ден за отмора, както често е традицията почти на всякъде по света. Време е да помислим да променим това, за да направим храненето си по-устойчиво за едно по-чиста и здрава планета.