Имате ли проблем с храната?

Имате ли проблем с храната?

Като проблем с храненето можем да определим всяка връзка с храната, която носи някакъв дискомфорт. Много хора смятат, че ако някой има проблем с храненето, ще бъде с наднормено или поднормено тегло. Това обаче далеч не е задължително и често проблемите с храненето остават незабелязани за околните до един определен момент.

Всъщност всеки човек може развие проблем с храненето, независимо от възраст, пол, тегло или произход.

Храната играе важна роля в живота ни и ние всеки ден мислим за това какво и кога ще ядем. Понякога губим апетит, друг път имаме засилено желание да се храним. Всеки има периоди, в които се храни по-здравословно и други, в които не полага особено старание да следва здравословна диета.

Промяна на хранителните ви навици  време на време е нещо нормално. Ако обаче чувствате, че храната и храненето превземат живота ви, вероятно имате проблем.

Имате ли проблем с храната? - 18 serious side effects of junk foods on your health.jpg

Каква е разликата между хранителен проблем и хранително разстройство?

Хранителното разстройство е медицинска диагноза. Тя се основава на изследване на хранителните навици на пациента, включва медицински тестове относно неговото тегло, кръвни изследвания, измерване на индекс на телесна маса (ИТМ) и други.

Проблем с храненето е всяка връзка с храната, която самия човек определя като трудна (проблемна). Наличието на проблем с храненето може да понижи сериозно качеството на живот на човека.

Какво означава да имаш проблем с храненето?

Ако имате проблем с храненето, има много начини, по които това може да повлияе на себеусещането и поведението ви. Фокусирането върху храната може да бъде начин да скриете определени чувства и проблеми дори от самите себе си.  Като следствие може да възникнат различни здравословни промени, промени във външния вид. Проблемите с храненето може да се отразят и върху отношениятави с околните.

Човек с проблем с храненето може да се чувства:

  • депресиран и тревожен;
  • уморен;
  • засрамен или виновен;
  • уплашен дали другите хора няма да разберат за неговите проблеми;
  • трудност да се концентрира върху работата, ученето или хобитата си;
  • загуба на контрол над храненето.

Имате ли проблем с храната? - unhealthy foods

Как да разбера имам ли проблем с храненето?

Много хора са свикнали със своите навици и особености и не могат да преценят сами имат ли проблем с храненето или не. Често хората очакват, че ако имат проблем с храненето или хранително разстройство, те непременно ще го усетят. Практиката показва, че това не е така. Дори се оказва, че осъзнаването на проблемната връзка храната е първата и най-важна крачка към разрешаването на проблемите.

Запомнете, че не е задължително да имате проблем с килограмите, ако имате хранителен проблем или разстройство. В основата на този род проблеми по-скоро стоят психологични проблеми и особености и човек по-скоро трябва да се запита има ли страх да се храни, храната обсебва ли ежедневието му, пречи ли му връзката с храната да живее нормално с околните, начинът му на хранене води ли до някакви здравословни проблеми.

Ако имате и най-малки съмнения, че това е така за вас, най-доброто, което може да направите е да се посъветвате с психолог, психиатър, диетолог или поне с вашия личен лекар.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares