Великденски козунаци
Необходимите продукти:
- 500 гр. брашно;
- 100 гр. захар;
- 100 гр. меко масло;
- 4 яйца;
- 10 гр. суха мая;
- 1/2 ч. ч. прясно мляко;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 1/2 ч.л. сол;
- настъргана кора от 1 ;лимон;
- 1/2 ч. л. ванилия
- 1/2 ч. ч. овесени ядки или нарязани на ситно ядки по избор;
- смес от 1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко.
Начин на приготвяне
Разтворете маята в половината количеството мляко и оставете да втаса на топло място за около 10 минути.
В голяма купа разбийте яйцата и захарта добре, докато сместа стане пухкава.
Добавете разтопеното масло и олиото към яйчената смес и разбъркайте добре.
Прибавете на части брашното и разбърквайте добре, докато получите гладко и меко тесто.
Прибавете разтворената мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и овесените ядки (или другите ядки по избор) към тестото и разбъркайте добре, докато всичко се разпредели равномерно.
Покрийте купата с чиста кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато тестото се удвои в обем.
Разделете тестото на 3 равни части и оформете козунаци. Поставете ги в предварително намазана с масло и брашно форма за козунак.
Оставете козунаците да постоят на топло място за около 30 минути.
Смесете жълтъка с млякото и разбийте добре. Намажете козунаците с тази смес.
Печете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути, докато придобият златиста коричка.
Извадете козунаците от фурната и оставете да изстинат преди да ги нарежете на филии и сервирате.
Съвет: Ако искате да придадете на козунаците още по-богат вкус, можете да добавите различни подправки като канела, карамфил, кардамон или ром. Също така, можете да ги оформите в различни форми.
Овчарска салата
Необходимите продукти:
- 3-4 домата;
- 1 краставица;
- 1 глава лук;
- 1 зелен чушки;
- 1 червен чушки;
- 200 гр. бяло сирене;
- 50 гр. маслини;
- 2 с. л. зехтин;
- 1 с.л. оцет;
- 1/2 ч .л. сол;
- 1/4 ч. л. черен пипер;
- 1/2 връзка магданоз.
Начин на приготвяне
Измийте доматите, краставицата, чушките и лука. Отстранете стръкчетата на чушките и ги нарежете на кубчета. Нарежете на ситно лука и магданоза.
Изрежете доматите на кубчета и ги сложете в голяма купа за салата.
Добавете кубчетата от краставица, чушките, сиренето и маслините в купата с доматите.
В друга купа, смесете зехтина, оцета, солта и черния пипер и разбъркайте добре, за да се направи дресинг.
Полейте сместа от зехтина, оцета и подправките върху салатата и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно.
Добавете нарязания лук и магданоз в салатата.
Разбъркайте салатата отново и оставете да постои в хладилника за около 30 минути преди да я сервирате.
Агнешка дроб сарма
Необходимите продукти:
- 1 кг агнешки дреболии (черен дроб, бял дроб, момици, черва);
- 1 чаена чаша ориз;
- 1 връзка пресен лук;
- 1 брой агнешко було
- 1 връзка магданоз;
- 1 връзка джоджен;
- 1/2 чаена лъжица черен пипер;
- 3 броя яйца;
- 600 грама кисело мляко;
- 1/2 чаена чаша олио.
Начин на приготвяне
Измивате агнешките дреболии и ги сложете да заврат. Малко преди да заврат, след като се запени изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути.
Нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза, измийте ориза. Сложете тенджера на котлона и загрейте олиото, след което добавете нарязания лук. Разбъркайте. След 2-3 минути добавете ориза и бъркайте докато стане стъклен.
Сварените дреболии нарежете на ситно и ги добавете към ориза. Прибавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте. Добавете и две чаени чаши от бульона, в които се вариха дреболиите. Гответе докато сместа поеме водата.
Агнешкото було трябва да се нареже на парчета. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от изстиналата смес и завийте на малки вързопчета. Наредете ги в тава.
Печете във фурна на 180 градуса докато станат леко розови.
Разбийте яйцата заедно киселото мляко. Тази смес използвайте за заливка на дроб сармата. Ястието печете до златист загар на заливката.