Картофите са вкусни и полезни, а също и универсална храна. Те са чудесна съставка и в множество салати, защото имат богат, плътен и засищащ вкус. Ето нашите 5 предложения!
Топла салата от картофи и спанак
Необходимите продукти:
- 4-5 варени картофа, нарязани;
- 2 чаши пресни листа от спанак;
- 1/4 чаша нарязан червен лук;
- 1/4 чаша натрошено сирене фета;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 супена лъжица лимонов сок;
- 1 ч. л. дижонска горчица;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голям тиган загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязаните сварени картофи и наситнения червен лук и задушете за 3-5 минути, докато картофите леко покафенеят.
Добавете листата пресен спанак и задушете още минута, докато спанакът омекне.
В малка купа разбийте заедно лимоновия сок, дижонската горчица, солта и черния пипер, за да направите дресинга.
Полейте топлата салата с дресинга и отгоре поръсете натрошеното сирене фета.
Зелена картофена салата
Необходимите продукти:
- 4-5 варени картофа, нарязани на кубчета;
- 1 чаша задушен зелен грах;
- 1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук;
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 супена лъжица бял винен оцет;
- 1 ч. л. дижонска горчица;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете нарязаните на кубчета сварени картофи, задушения зелен грах, нарязания на кубчета червен лук и наситнения пресен магданоз.
В малка купа разбийте заедно зехтина, белия винен оцет, дижонската горчица, солта и черния пипер, за да направите дресинга.
Полейте дресинга върху салатата и разбъркайте всичко заедно. Охладете поне час преди сервиране.
Немска картофена салата
Необходимите продукти:
- 4-5 варени картофа, нарязани на кубчета;
- 4 ленти бекон, нарязан;
- 1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук;
- 1/4 чаша ябълков оцет;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 2 супени лъжици дижонска горчица;
- 1 супена лъжица мед;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голям тиган запържете нарязания бекон на умерен огън, докато стане хрупкав. После го извадете от тигана и го оставете настрана.
В същия тиган добавете нарязаните на кубчета сварени картофи и нарязания на кубчета червен лук. Гответе 3-5 минути, докато картофите леко покафенеят.
В малка купа разбийте заедно ябълковия оцет, зехтина, дижонската горчица, меда, солта и черния пипер, за да направите дресинга.
Топлата салата се залива с дресинга и отгоре се нарежда запържения бекон.
Картофена салата с дресинг от горчица
Необходимите продукти:
- 4-5 варени картофа, нарязани на кубчета;
- 2 варени яйца, нарязани;
- 1/4 чаша нарязана целина;
- 1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук;
- 1/4 чаша майонеза;
- 2 супени лъжици дижонска горчица;
- 1 супена лъжица ябълков оцет;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете нарязаните на кубчета сварени картофи, нарязаните сварени яйца, нарязаната целина и нарязания на кубчета червен лук.
В отделна купа разбийте заедно майонезата, дижонската горчица, ябълковия оцет, солта и черния пипер, за да направите дресинга.
Залейте картофената салата с дресинга и разбъркайте всичко. Охладете поне час преди сервиране.
Салата Никоаз
Необходимите продукти:
- 4-5 варени картофа, нарязани на филийки;
- 2 варени яйца, нарязани;
- 1 консерва риба тон, отцедена;
- 1/2 чаша зелен фасул, задушен;
- 1/4 чаша черни маслини;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 супена лъжица червен винен оцет;
- други задушени или пресно зеленчици по избор (пожелание);
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа подредете нарязаните сварени картофи, нарязаните сварени яйца, отцедената риба тон, задушения зелен фасул и черните маслини.
В малка купа разбийте заедно зехтина, червения винен оцет, солта и черния пипер, за да направите дресинга.
Полейте дресинга върху салатата и сервирайте.