Кои хранителни комбинации могат да доведат до дискомфорт?

Кои хранителни комбинации могат да доведат до дискомфорт?

Не е важно само какви храни избираме в своето меню. Важно е и как ги комбинираме, така че да бъдат те за нас максимално полезни, без да ни създават какъвто и да е дискомфорт. Ето списък с често срещани храни, които са чудесни отделно и не толкова заедно.

Зърнени храни и портокалов сок

Киселините в портокаловия сок унищожават ензима, който помага за смилането на нишестето, присъстващи в зърнените храни. Също така, киселите плодове или сокове могат да подсирват млякото, превръщайки го в тежка субстанция, подобна на слуз.

Пъпеши и мляко

Докато млякото действа като слабително, пъпешите имат диуретични свойства. Това ги прави наистина неподходяща комбинация. Освен това стомашните киселини, необходими за храносмилането на пъпеша, карат млякото да се подсирва, причинявайки стомашни проблеми.

Плодове след хранене

Тъй като плодовете съдържат прости захари, които не остават дълго в стомаха, за разлика от много други храни, които са богати на мазнини, протеини и нишесте. Въпреки това, ако ядете плодове след хранене, захарта в тях вероятно ще остане в стомаха и ще ферментира, вместо да се усвои моментално.

Кои хранителни комбинации могат да доведат до дискомфорт? - woman fruit kitchen

Боб и сирене

Това е нещо, което трябва да имате предвид, преди да влезете в мексикански ресторант. Когато сирене и боб се съберат в обилна порция с лют сос, е почти гарантирано, че ще предизвикат газове и подуване на корема.

Сос за паста от домати и сирене

Доматите, които се считат за киселинна храна, не се комбинират добре с нишестени въглехидрати като тези в  пастата. Тази вече тромава комбинация се превръща в рецепта за храносмилателни проблеми, когато добавите млечни продукти към нея. Така че вместо това опитайте паста със зеленчуци на скара.

Мляко и цитрусови плодове

Макар че купа цитрусови плодове може да бъде здравословна закуска, най-добре е да избягвате да ги консумирате с мляко. Киселинността в цитрусовите плодове може да подсири млякото, което води до неприятна текстура и вкус. Тази комбинация е най-добре да се избягва, тъй като може да доведе до проблеми с храносмилането.

Риба и сирене

Въпреки че рибата и сиренето са вкусни сами по себе си, те са лоша комбинация. Силният вкус на рибата може да надделее над деликатния вкус на сиренето, което да доведе до усещане за безвкусно ястие. В допълнение, комбинацията от риба и млечни продукти може да бъде трудно смилаема за някои хора.

Кои хранителни комбинации могат да доведат до дискомфорт? - cheesy grilled fish2

Плодови и солени ястия

Въпреки че плодовете са здравословна и вкусна закуска, те не винаги са най-добрият вариант за съчетаване със солени ястия. Сладостта на плодовете може да надделее над другите вкусове в ястието, което води до небалансиран вкус. Вместо това е най-добре да се придържате към билки и подправки, за да подобрите вкуса на солените ястия.

Червено вино и морски дарове

Въпреки че това е доста популярна комбинация, червеното вино не е най-добрият избор, когато става дума за морски дарове. Силният му аромат може да надделее над деликатния вкус на морските дарове, което на практика пречи да се насладите максимално на вкуса на храната. Вместо това изберете бяло вино или лека бира, когато сте избрали ястия от морски дарове.

В заключение, въпреки че има много вкусни хранителни комбинации, важно е да имате предвид тези, които не се допълват взаимно. Като избягвате тези двойки, можете да сте спокойни, че вашите ястия са не само вкусни, но и лесни за смилане.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares