Терияки сьомга със зеленчуци
Необходимите продукти:
- 4 филета от сьомга;
- 1 червена чушка, нарязана;
- 1 жълта чушка, нарязана;
- 1 малка глава лук, нарязана;
- 1 тиквичка, нарязана;
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- сос терияки за заливане.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
Подредете филетата сьомга и зеленчуците в тава за печене.
Поръсете със зехтин сьомгата и зеленчуците.
Подправете със сол и черен пипер.
Печете 15-20 минути или докато сьомгата e готова.
Полейте сьомгата със сос терияки преди сервиране.
Салата Цезар със сьомга
Необходимите продукти:
- 2 филета от сьомга;
- 1 глава салата айсберг, нарязана;
- 1/2 чаша крутони;
- 1/4 чаша настърган пармезан;
- 1/4 чаша дресинг Цезар.
Начин на приготвяне
Предварително загрейте скара до средно висока температура.
Овкусете филетата сьомга със сол и черен пипер.
Запечете сьомгата на грил за 4-5 минути от всяка страна или до готовност.
В голяма купа разбъркайте заедно нарязаната римска маруля, крутоните и настърганото сирене пармезан.
Полейте дресинг Цезар върху салатата.
Сервирайте печената сьомга върху салатата.
Киноа със сьомга
Необходимите продукти:
- 1 килограм филе от сьомга, сварено;
- 2 чаши варена киноа;
- 2 глави зелен лук, нарязани;
- 1 яйце;
- 1/4 чаша брашно;
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
- 1 супена лъжица лимонов сок;
- 1 чаена лъжичка чесън на прах;
- сол и черен пипер на вкус;
- 2 супени лъжици растително масло.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете сварената и настъргана сьомга, сварената киноа, нарязания зелен лук, яйцето, брашното, нарязания пресен магданоз, лимоновия сок, чесъна на прах, солта и черния пипер.
Разбъркайте, докато всичко се смеси добре.
Пържена сьомга с броколи
Необходимите продукти:
- 1 килограм филе от сьомга, нарязано на малки парченца;
- 1 глава броколи, нарязани;
- 1 червена чушка, нарязана;
- 1 малка глава лук, нарязана;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 супени лъжици соев сос;
- 1 супена лъжица мед;
- 1 супена лъжица сусамово масло;
- 1 супена лъжица царевично нишесте;
- зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте голям тиган с малко зехтин на средно висока температура.
Сложете парчетата сьомга към тигана и запържете за 2-3 минути от всяка страна или докато покафенеят.
Извадете сьомгата от тигана и я оставете настрана.
Добавете нарязаните броколи, нарязания червен пипер, нарязания лук и смлян чесън в същия тиган. Гответе 5-7 минути или докато зеленчуците омекнат.
В малка купа разбийте заедно соевия сос, меда, сусамовото масло, царевичното нишесте, солта и черния пипер.
Изсипете соса върху зеленчуците в тигана и разбъркайте, за да се смесят.
Добавете сьомгата обратно в тигана и разбъркайте, за да покриете всичко със соса.
Гответе още 2-3 минути или докато сосът се сгъсти и всичко се загрее.
Пържена сьомга с аспержи
Необходимите продукти:
- 2 филета от сьомга;
- 1 връзка аспержи, подрязани и нарязани на 2-инчови парчета;
- 1 червена чушка, нарязана и 2-3 печурки по желание;
- 1 малка глава лук, нарязана;
- 2-3 печурки;
- 3 скилидки чесън, смлени;
- 2 супени лъжици соев сос;
- 1 супена лъжица мед;
- 1 супена лъжица царевично нишесте;
- 2 супени лъжици растително масло;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Нарежете филетата от сьомга на хапки.
В купа разбийте заедно соевия сос, меда и царевичното нишесте.
Загрейте растително масло в голям тиган на средно висока температура.
Добавете парчетата сьомга и запържете при разбъркване за 2-3 минути или докато покафенеят.
Извадете сьомгата от тигана и я оставете настрана.
В същия тиган добавете аспержите, чушката, гъбите, червения пипер, лука и чесъна.
Запържете за 4-5 минути или докато зеленчуците омекнат.
Добавете сьомгата обратно в тигана и разбъркайте всичко.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.