Класическа доматена супа
Необходимите продукти:
- 2 килограма пресни домати, нарязани;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 чаши зеленчуков бульон;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 чаена лъжичка сух босилек;
- сол и черен пипер на вкус;
- Добавки по избор: листенца пресен босилек, крутони.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и чесъна и ги задушете, докато станат прозрачни.
Добавете нарязаните домати, зеленчуковия бульон, сушения босилек, сол и черен пипер в тенджерата. Оставете сместа да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 20 минути.
Пасирайте супата до гладкост.
Поднесете доматената супа топла, гарнирана с листенца пресен босилек и крутони по желание.
Крем супа от домати и босилек
Необходимите продукти:
- 1, 500 кг домати, намачкани;
- 1 глава лук, наситнена;
- 3 скилидки чесън, смлени;
- 2 чаши зеленчуков бульон;
- 1 чаша готварска сметана;
- 1/4 чаша пресни листа от босилек, нарязани;
- 2 супени лъжици масло;
- сол и черен пипер на вкус;
- Добавки по желание: настърган пармезан, допълнителни листа босилек.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете наситнения лук и наситнения чесън и ги задушете, докато омекнат.
Добавете намачканите домати и зеленчуковия бульон в тенджерата. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври.
Оставете супата да къкри около 15 минути, като разбърквате от време на време.
Пасирайте супата до гладкост.
Прибавете сметаната и разбъркайте добре. Прибавете и нарязания босилек. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте супата гореща, гарнирана с настърган пармезан и допълнителни листа босилек по желание.
Пикантна доматена супа
Необходимите продукти:
- 800 грама нарязани на кубчета домати;
- 1 глава лук, нарязана на кубчета;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 люта чушка, почистена и нарязана на ситно;
- 2 чаши зеленчуков бульон;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 чаена лъжичка смлян кимион;
- 1/2 чаена лъжичка чили на прах;
- сол и черен пипер на вкус;
- Добавки по желание: заквасена сметана, нарязан кориандър, резенчета лайм.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете нарязания на кубчета лук, смляния чесън и нарязаната люта чушка. Запържете, докато лукът стане прозрачен.
Добавете нарязаните на кубчета домати (със сока им), зеленчуковия бульон, смлян кимион, чилито на прах, сол и черен пипер в тенджерата. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.
Оставете супата да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри около 15 минути.
Пасирайте супата до гладкост.
Сервирайте пикантната доматена супа гореща, гарнирана с купчина заквасена сметана, нарязан кориандър и малко сок от лайм по желание.
Супа от печени домати
Необходимите продукти:
- 3 килограма зрели домати, разрязани наполовина;
- 1 глава лук, нарязана на четвъртинки;
- 4 скилидки чесън, обелени;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 2 чаши зеленчуков бульон;
- 1 чаена лъжичка сушена мащерка;
- сол и черен пипер на вкус;
- Добавки по избор: листенца пресен босилек, крутони.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната си до 400°F (200°C).
Поставете разполовените домати, четвъртитите лук и обелените скилидки чесън върху тава за печене. Полейте ги със зехтин и ги поръсете със сол и черен пипер.
Печете зеленчуците в предварително загрятата фурна за около 30-40 минути или докато омекнат и леко се карамелизират.
Извадете тавата от фурната и оставете печените зеленчуци леко да се охладят.
Прехвърлете печените зеленчуци в блендер или кухненски робот. Блендирайте до гладка смес.
В голяма тенджера смесете печените зеленчуци, зеленчуковия бульон, сушената мащерка, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври.
Оставете супата да къкри около 15-20 минути, като разбърквате от време на време.
Опитайте супата и коригирайте подправките, ако е необходимо.
Поднесете супата от печени домати топла, гарнирана с листенца пресен босилек и крутони по желание.