Как по-лесно да се организираме да готвим у дома?

Как по-лесно да се организираме да готвим у дома?

Здравословното хранене не е непременно трудна задача. С малко подготовка и планиране може лесно да приготвите здравословни ястия за цялата седмица.

Приготвянето на храната у дома има много предимства. Може да ви помогне да спестите време и пари, както и да ви даде по-добър контрол на порциите, съдържанието на ястията и теглото ви. Освен това готвенето може да се превърне в забавно хоби, с което да борите стреса.

Ако се чудите откъде да започнете и как по-лесно да организирате приготвянето на храна у дома, ето нашите съвети по темата.

Съберете идеи за ястия

Изберете и съберете здравословни рецепти. Запазете в класьор или копирайте връзки към рецепти онлайн в електронна таблица. Помислете за конкретни ястия или храни за различни дни от седмицата, като безмесни понеделници, пълнозърнести храни в сряда и пържени петъците. За укенда може и да се поглезите малко. Важното е да имате план за цялата седмица, за да не се чудите във всеки отделен ден, да има предвидено разнообразие и да се помисли как да се наблегне на здравословните варианти.

Такъв един план ще ви помогне да се храните по-здравословно. Например, хапва ви се торта в четвъртък, а сте предвидили лакомство е събота. Кажете си „Ще има торта, само че трябва да почакаш“. Така няма да ядете всеки ден торта, няма и напълно да сте лишени от десерта.

Как по-лесно да се организираме да готвим у дома? - leftovers 1296x728 header

Изберете конкретен ден от седмицата, за да направите следното:

  • планиране на менюто (независимо дали е седмично или няколко дни);
  • изготвяне на списък с хранителни стоки за пазаруване.

Гответе предварително

Не е нужно всеки ден да сте в кухнята. Може да има 2-3 дни, я които да приготвяте почти всичко от седмичното меню. В деня за приготвяне на храна се съсредоточете първо върху храните, които се приготвят най-дълго.

Ако предпочитате да не готвите предварително месото, помислете поне как да ги мариновате предварително, за да можете да го приготвите по-бързо през седмицата. Всякакви заготовки, като обелени картофи, настътгано сирене и т.н., също може да се приготвят предварително.

Докато ястията се пекат или къкрят на котлона, нарежете зеленчуци и пресни плодове или измийте и изсушете зелената салата за по-късно през седмицата.

Когато е възможно, направете допълнителни порции за още един или два дни. Не е нужно да няма повторения. Лазанята ще е годна за консумация и след 1-2 дена. Просто пригответе по-голямо количество и освен в неделя, хапнете от нея и във вторник. Някои от ястията да подходящи за замразяване и така да ги оставите дори за след 10 дена.

Съхранение

Етикетирайте всички подготвени за съхранение ястия с дата, за да сте согурни дали са годни все още когато посегнете към тях във фризера или хладилника. Подреждайте съхраняваните ястия, така че най-старите храни/ястия да стоят по-напред.

Съхранявайте лесно развалящи се продукти като зеленчуци, билки и нарязани плодове отпред и в центъра на нивото на очите, така че да не забравяте да ги използвате. Замразете сготвените ястия в херметически затворени контейнери.

Запасете се

Постарайте се да запасите кухнята си с основни продукти. Това гарантира, че винаги ще имате под ръка основните неща за приготвяне на храна.

Как по-лесно да се организираме да готвим у дома? - istock 58717870 xlarge

За хладилника:

  • плодове;
  • зеленчуци;
  • тъмни листни зеленчуци;
  • нискомаслено сирене;
  • прясна салса;
  • обикновено кисело мляко;
  • яйца;
  • пиле;
  • нискомаслено мляко;
  • песто;
  • лека майонеза;
  • хумус;
  • лимони.

За  фризера

  • разнообразие от замразени зеленчуци;
  • месо;
  • риба;
  • горски плодове.

В шкафа

  • кафяв ориз;
  • киноа;
  • овесени ядки;
  • пълнозърнести зърнени храни;
  • пълнозърнести тортили;
  • пълнозърнести тестени изделия;
  • пълнозърнест хляб;
  • ядки и семена;
  • фъстъчено масло;
  • лук;
  • сладки картофи;
  • чесън;
  • консервиран боб;
  • консервирана риба (сардина, риба тон, сьомга);
  • сухи супи;
  • консервирани домати;
  • доматено пюре;
  • зехтин;
  • балсамов оцет;
  • горчица;
  • билки и подправки.

Мислете за домашното приготвяне на храна не като за досадно задължение, а като начин да спестите време и пари, като в същото време правите най-доброто за вашето здраве.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares