Какви рискове крият напитките със захар за хората с диабет тип 2

Какви рискове крият напитките със захар за хората с диабет тип 2

Високата консумация на подсладени със захар напитки е свързана с повишен риск от преждевременна смърт и честота на сърдечно-съдови заболявания сред хората с диабет тип 2, според ново проучване, ръководено от изследователи от Харвард. Пиенето на напитки като кафе, чай, нискомаслено краве мляко и обикновена вода се свързва с по-нисък риск от преждевременна смърт.

Напитките са важен компонент от нашата диета, като качеството им може да варира значително. Въпреки че много предишни проучвания са свързвали консумацията на напитки и здравните резултати като сърдечно-метаболитно здраве, промяна на теглото и смъртност, тези проучвания са предимно сред общото население. Това проучване обаче разглежда конкретно консумацията на различни напитки сред пациенти с диабет тип 2. Публикувано е онлайн в престижното списание The BMJ.

Изследователите са анализирали здравните данни за период от 18, 5 години на 9 252 жени и на 3 519 мъже, участващи в проучването. Всички те са били диагностицирани с диабет тип 2 в началото или в някакъв момент по време проучването. На всеки две до четири години участниците съобщават колко често са консумирали  подсладени със захар напитки, (включително газирани напитки, плодов пунш и лимонада), изкуствено подсладени напитки, плодов сок, кафе, чай, нискомаслено краве мляко, пълномаслено краве мляко мляко и обикновена вода.

Какви рискове крият напитките със захар за хората с диабет тип 2 - woman pouring smoothie from blender into glass

Констатациите показват по-висока обща смъртност и по-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания сред тези, които редовно консумират подсладени напитки. Всяка допълнителна дневна порция от тях се свързва с 8% по-висока смъртност от всякаква причина.

Обратно, смъртността от всякакви причини и честотата и смъртността от сърдечно-съдови заболявания намаляват сред тези, които редовно консумират по-здравословни напитки като кафе, чай, нискомаслено краве мляко и/или обикновена вода.

Замяната на една дневна порция подсладена напитка с една порция кафе се свързва с 18 процента по-нисък риск от смъртност от всякакви причини и 20 процента по-нисък риск от смъртност от сърдечно-съдови заболявания; чай с 16% и 24% по-нисък риск; обикновена вода с 16% и 20% по-нисък риск; нискомаслено краве мляко с 12% и 19% по-нисък риск.

Пиенето на изкуствено подсладени напитки също се свързва с по-здравословни резултати, в сравнение с подсладените със захар. Замяната на една дневна порция подсладена със захар напитка с изкуствено подсладена такава, се свързва с 8% по-нисък риск от смъртност от всякаква причина и 15% по-нисък риск от смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Хората, живеещи с диабет, трябва да внимават как да се поддържат хидратирани. Преминаването от подсладени напитки към по-здравословни напитки носи ползи за здравето. Това трябва да се има предвид всекидневно и пациентите да правят своите информирани и полезни избори.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares