Храни като сьомга, омар и скариди често се категоризират като „морски дарове“. Но как можете да класифицирате тези храни, когато включите сладководна риба, като пъстърва? Помислете за термина водни храни (наричани още сини храни), които включват всякакви животни, растения и микроорганизми, произхождащи от водни тела.
Примери за това са:
- Риба — дребна пелагична риба (херинга, сардини, аншоа), средна пелагична риба (паламуд, махи-махи), голяма пелагична риба (риба тон, риба меч), сьомгови (сьомга, пъстърва), шаран, цихлиди (тилапия), треска (треска) , пикша, минтай) и дънна риба (камбала);
- Ракообразни – раци, скариди, крил, скариди, омари;
- Главоноги – октопод, калмар;
- Мекотели – миди, миди, морски охлюви, миди, миди;
- Водни растения – воден спанак (Ipomoea aquatica);
- Водорасли – водорасли;
- Други водни животни – бозайници, насекоми, морски краставици.
Водните храни могат да се отглеждат във ферми или да се уловяват от дивата природа и се добиват от вътрешни води като езера, реки и влажни зони, крайбрежни зони като естуари, мангрови гори или крайбрежни райони, морски или океански води.
Тъй като водните храни са толкова богати на хранителни вещества, хранителните технолози са обновили методи за създаване на преработени рибни продукти, включително рибен прах за кърмачета, рибни вафли като лека закуска и рибни лютеници.
Животинските водни храни са изключително богати на:
- Омега-3 (DHA/EPA) полиненаситени мастни киселини;
- Протеин;
- цинк;
- желязо;
- магнезий;
- селен;
- йод;
- мед;
- витамин А;
- витамини B6, B12;
- витамин D.
Водни храни и здраве
Някои храни от водни животни са основен хранителен източник на две полиненаситени омега-3 мастни киселини (PUFA) – докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Тези мастни киселини първоначално се произвеждат от определени видове водорасли, които след това се изяждат от водни животни, така че мазнините да се натрупват в техните тъкани или органи.
Омега-3 се намират във всички водни храни, но особено в мастната тъкан на мазна риба като сьомга и скумрия, черния дроб на постна бяла риба като треска и камбала и мазнината или дебел слой мазнина под кожата на морски животни като тюлени и китове. По-малки количества се намират и в ракообразните, двучерупчестите и главоногите.
Добавките от рибено масло, масло от водорасли и масло от крил също съдържат DHA и/или EPA. Голяма част от изследванията върху водните храни и човешкото здраве се фокусират върху тези омега-3.
Морските дарове и изобщо водните храни са като цяло изключително полезни и имат важно място в една балансирана и здравословна диета.
Помислете за замяна на червено месо в някои рецепти с морски дарове:
- Мариновайте и печете риба, вместо да печете бургери и ребра.
- Опитайте консервирана риба тон или сьомга вместо колбаси в сандвич.
- Включете задушени миди или консервирана скумрия или сардини в ястията.
- Печете/сотирайте бяла риба, вместо да пържите пържола.
- Печете или печете сьомга на скара вместо говеждо, агнешко или шунка.