Супа от тиквички и картофи
Необходимите продукти:
- 2 средни тиквички, нарязани на кубчета;
- 2 картофа, обелени и нарязани на кубчета;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1/2 чаша мляко или готварска сметана;
- 2 супени лъжици масло;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен див лук или магданоз за гарнитура.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете наситнения лук и смлян чесън. Запържете, докато лукът омекне и стане прозрачен.
Добавете нарязаните на кубчета тиквички и картофите в тенджерата. Разбъркайте, за да се смеси всичко.
Налейте зеленчуковия бульон и оставете сместа да заври. Намалете котлона и оставете да къкри около 15-20 минути, докато зеленчуците омекнат.
С помощта на потапящ се блендер или обикновен пасатор пюрирайте супата до гладкост.
Върнете супата в тенджерата и разбъркайте с млякото или сметаната. Загрейте, без да завира.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Разпределете супата от тиквички и картофи в купички и гарнирайте с пресен див лук или магданоз преди сервиране.
Супа от тиквички и домати
Необходимите продукти:
- 4 средни тиквички, нарязани на кубчета;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 2 чаши нарязани на кубчета домати (пресни или консервирани);
- 1 супена лъжица доматено пюре;
- 1 чаена лъжичка сух босилек;
- 1 чаена лъжичка сух риган;
- сол и черен пипер на вкус;
- зехтин за готвене.
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете наситнения лук и смления чесън. Запържете, докато лукът омекне и стане прозрачен.
Добавете нарязаните на кубчета тиквички в тенджерата и гответе 5-7 минути, докато леко омекнат.
Разбъркайте нарязаните на кубчета домати, доматеното пюре, сушения босилек и сушения риган. Гответе още 2-3 минути.
Налейте зеленчуковия бульон и оставете сместа да заври. Намалете котлона и оставете да къкри около 15-20 минути, докато тиквичките омекнат.
С помощта на потапящ се блендер или обикновен пасатор пюрирайте супата до гладкост.
Върнете супата в тенджерата и овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Загрейте супата, без да завира. Поднесете супата от тиквички и домати топла.
Супа от тиквички и царевица
Необходимите продукти:
- 2 средни тиквички, нарязани на кубчета;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 чаши замразени царевични зърна;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 чаша мляко или готварска сметана;
- 2 супени лъжици масло;
- 1 чаена лъжичка сушена мащерка;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен магданоз за гарнитура.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете наситнения лук и смления чесън. Запържете, докато лукът омекне и стане прозрачен.
Добавете нарязаните на кубчета тиквички и замразените царевични зърна в тенджерата. Разбъркайте, за да се комбинират.
Налейте зеленчуковия бульон и добавете сухата мащерка. Оставете сместа да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 15-20 минути, докато зеленчуците омекнат.
С помощта на потапящ се блендер или обикновен блендер пюрирайте част от супата, за да я сгъстите, като същевременно оставяте парчета зеленчуци за текстура.
Върнете супата в тенджерата и разбъркайте с млякото или сметаната. Загрейте, без да завира.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Разпределете супата от тиквички и царевица в купички и гарнирайте с пресен магданоз преди сервиране.