Кой не обича вкусната лазаня? Това ястие буквално покори света. Единственият проблем с него е, че рецептите станаха твърде много и истинските почитатели на италианската кухня, започнаха да се чудят как в крайна сметка се приготвя автентичното ястие.
Все пак може би има и още един проблем. Приготвянето на вкусна лазаня не е много лесна задача и е добра идея преди да влезете в кухнята да научите някои от тънкостите при приготвянето й. Прочетете наша статия по въпроса и вече ще сте наистина готови за да изпробвате нашата традиционна италианска рецепта за лазаня.
Рецепта за автентична лазаня
Време за подготовка: 20 минути Порции: 4 Време за приготвяне: 5 часа
Калории: 693 kcal на порция
Необходимите продукти:
За рагуто
- 300 г телешко месо;
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно;
- 2 моркова, нарязани на ситно;
- 2 големи пръчки целина, нарязани на ситно.
- 500 мл пасата;
- 1 супена лъжица доматено пюре;
- 1 дафинов лист;
- 500 мл телешки бульон;
- 100 мл червено вино;
- зехтин;
- морска сол на вкус;
- прясно смлян черен пипер на вкус.
За лазанята
- 400 грама пресни кори за лазаня;
- ⅓ чаша (50 грама) пармезано реджано за поръсване върху всеки слой (не забравяйте горния).
За соса бешамел
- 600 мл мляко;
- 60 грама обикновено брашно;
- 60 грама масло
- настъргано индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
За рагуто
Загрейте зехтина в голяма тенджера на средно висока температура. Запържете месото от всички страни, около 5 минути, като го разделите на части, ако е необходимо. След като покафенее, оставете говеждото настрана.
Намалете топлината до средна. Добавете лука и чесъна в същата тенджера и задушете докато покафеняват, около 2 минути.
Добавете моркова и целината и задушете докато зеленчуците омекнат, около 5 минути. Деглазирайте с червено вино и оставете да къкри още около 5 минути.
Добавете доматеното пюре и гответе още няколко минути.
Прибавете запеченото говеждо, заедно с телешкия бульон и дафиновия лист. Оставете течността да къкри на средно слаб огън. Покрийте и оставете да къкри минимум 3 часа или докато говеждото омекне напълно.
Ако сосът е твърде течен в края на 3-часовия период на готвене, извадете говеждото и оставете течността на среден огън, докато се сгъсти.
Накъсайте месото на хапки и го разбъркайте в соса. Сложете подправките и коригирайте солта и черния пипер, ако е необходимо.
За да си направите бешамел
Докато вашето рагу се готви, разтопете маслото в тенджера и добавете брашно. Разбийте, докато се смесят добре и гответе на слаб огън за 1-2 минути.
Свалете от котлона и постепенно добавете млякото, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Подправете с индийско орехче, сол и черен пипер на вкус и оставете настрана.
За да завършите вашата лазаня
За да сглобите лазанята, сложете с черпак тънък слой рагу на дъното на среден до голям съд за печене. Отгоре покрийте със слой кори за лазаня. Следва нов слой рагу – бъдете по-щедри този път. Ц помощта на гърба на лъжицата я натиснете точно до ръба. Следва слой бешамел. Поръсете щедра шепа настъргано пармезано реджано.
Повторете тези стъпки (паста, рагу, бешамел и сирене Пармиджано Реджано), за да изразходвате както сосовете, така и пастата. Корите трябва да са поне 5 слоя, като отгоре трябва да се поръси с пармезано реджано.
Гответе лазанята за 40 минути. Препоръчва се да покриете ястието си с алуминиево фолио за първите 10-15 минути, за да сте сигурни, че лазанята няма да изсъхне във фурната.
Извадете от фурната и оставете да престои поне 5 минути. Преди да сервирате, нарежете на порции с еднакъв размер и завършете с прясно настъргано пармезано реджано.