Лазанята – научете тънкостите при приготвянето й

Лазанята – научете тънкостите при приготвянето й

Произхождайки от Древен Рим, лазанята е ценена от любителите на храната по целия свят. Мнозина са запознати с традиционната лазаня ала болонезе, която съчетава богато говеждо рагу с доматен сос и щедра порция сирене.

Въпреки това, почти всеки регион на Италия предлага различен поглед върху това класическо ястие. Има агнешка лазаня, има различни варианти за вегетарианци. Например, сицилианска лазаня замества говеждо месо с печен патладжан и салата с рикота. Рецептите варират в различните части на страната, като всички си заслужават да бъдат опитани.

Когато става въпрос за приготвяне на перфектната лазаня, няма нужда сами да откривате топлата вода. Просто отделете време, за да намерите добра рецепта и да купите качествени продукти.

Какво прави една „автентична“ лазаня?

Една от най-големите разлики между лазанята, която всички познаваме и истинската италианска лазаня, е консистенцията. В своята основополагаща книга „Произведено в Италия: храна и истории“ известният готвач Джорджо Локатели описва италианската лазаня като „здраво, доста сухо ястие с паста“.

Това може да не звучи много апетитно. Въпреки това, помислете за обратното – лазаня, която излиза от фурната (или микровълновата) като мека и каша. Това е типът лазаня, който Локатели заклеймява като „не лазаня, а версия на овчарски пай, направен само с паста вместо картофи“.

Лазанята - научете тънкостите при приготвянето й - classic lasagna 14 scaled 1

Пастата

Ако търсите истинска автентичност, горещо ви препоръчваме да използвате прясна паста. Защо не използвате това като възможност да опитате да направите свои собствени кори за лазаня у дома? Много по-лесно е, отколкото очаквате. На пазара в България вече има уреди, които ще ви помогнат за това.

Месото

Един често задаван въпрос е дали италианските готвачи използват кайма в своята лазаня. Отговорът е да – някои го правят. Тези използват смес от телешка и свинска кайма. Най-добрият вариант обаче крехко парче говеждо месо, просто месото има голямо значение за  цялостния вкус и текстура на лазанята.

Ако все пка изпозлвате кайма, нека съотношението бъде 5:2 в ползва на говеждата.

Подправките

Те са съществена част от добрия резултат. Прибавете премерено ароматни подправки като магданоз, риган, розмарин. Все пас се водете от конкретната рецепта. Важен акцент е, когато става въпрос за подправките е, че наистиан най-вече е важен ароматът, който те носят. Ето защо във вегетарианските рецепти за лазаня почти винаги има гъби – те носят плътен, богат аромат на ястието.

Останалите продукти

Италианците обичат да готвят. Ако искате да се доближите до тяхното майсторство, препоръчваме ви колкото се може от съставките, които използвате за лазанята, да са домашно приготвени. Има значение дали доматите са от консерва или прясно смлени. Вижда ви се трудоемко? Е, да, признаваме, че е така, но хубавите работи изискват усилие.

Бонус съвет

Винаги пробавяйте морков към вашата лазаня. Той има мек и леко сладък вкус, който обогатява лазанята и като цяло смекчава вкуса й. От сирената за предпочитане е моцарелата. Нейният свец вкус наистина се забалязва.

Може да срещнете рецепти, включващи сирена, които няма или много трудно бихте намерили в България. Не се притеснявайте. Може да ги замените с качествен кашкавал, гауда, пармезан, чедър. Не слагайте по много, сирената би трябвало само да допълват основния вкус на лазанята.

 

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares