Автентична рецепта за лазаня – изпробвайте я без колебание

Автентична рецепта за лазаня – изпробвайте я без колебание

Кой не обича вкусната лазаня? Това ястие буквално покори света. Единственият проблем с него е, че рецептите станаха твърде много и истинските почитатели на италианската кухня, започнаха да се чудят как в крайна сметка се приготвя автентичното ястие.

Все пак може би има и още един проблем. Приготвянето на вкусна лазаня не е много лесна задача и е добра идея преди да влезете в кухнята да научите някои от тънкостите при приготвянето й. Прочетете наша статия по въпроса и вече ще  сте наистина готови за да изпробвате нашата традиционна италианска рецепта за лазаня.

Рецепта за автентична лазаня

Време за подготовка: 20 минути        Порции: 4              Време за приготвяне: 5 часа

Калории: 693 kcal на порция

Необходимите продукти:

За рагуто

  • 300 г телешко месо;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 моркова, нарязани на ситно;
  • 2 големи пръчки целина, нарязани на ситно.
  • 500 мл пасата;
  • 1 супена лъжица доматено пюре;
  • 1 дафинов лист;
  • 500 мл телешки бульон;
  • 100 мл червено вино;
  • зехтин;
  • морска сол на вкус;
  • прясно смлян черен пипер на вкус.

За лазанята

  • 400 грама пресни кори за лазаня;
  • ⅓ чаша (50 грама) пармезано реджано за поръсване върху всеки слой (не забравяйте горния).

За соса бешамел

  • 600 мл мляко;
  • 60 грама обикновено брашно;
  • 60 грама масло
  • настъргано индийско орехче
  • сол и черен пипер на вкус.

Автентична рецепта за лазаня - изпробвайте я без колебание - 4x3 passano alr0123 makeovers lasagna 4591 8c93f88a115e4b84a9fe514f51aa94aa

Начин на приготвяне

За рагуто

Загрейте зехтина в голяма тенджера на средно висока температура. Запържете месото от всички страни, около 5 минути, като го разделите на части, ако е необходимо. След като покафенее, оставете говеждото настрана.

Намалете топлината до средна. Добавете лука и чесъна в същата тенджера и задушете докато покафеняват, около 2 минути.

Добавете моркова и целината и задушете докато зеленчуците омекнат, около 5 минути. Деглазирайте с червено вино и оставете да къкри още около 5 минути.

Добавете доматеното пюре и гответе още няколко минути.

Прибавете запеченото говеждо, заедно с телешкия бульон и дафиновия лист. Оставете течността да къкри на средно слаб огън. Покрийте и оставете да къкри минимум 3 часа или докато говеждото омекне напълно.

Ако сосът е твърде течен в края на 3-часовия период на готвене, извадете говеждото и оставете течността на среден огън, докато се сгъсти.

Накъсайте месото на хапки и го разбъркайте в соса. Сложете подправките и коригирайте солта и черния пипер, ако е необходимо.

За да си направите бешамел

Докато вашето рагу се готви, разтопете маслото в тенджера и добавете брашно. Разбийте, докато се смесят добре и гответе на слаб огън за 1-2 минути.

Свалете от котлона и постепенно добавете млякото, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Подправете с индийско орехче, сол и черен пипер на вкус и оставете настрана.

За да завършите вашата лазаня

За да сглобите лазанята, сложете с черпак тънък слой рагу на дъното на среден до голям съд за печене. Отгоре покрийте със слой кори за лазаня. Следва нов слой рагу – бъдете по-щедри този път. Ц помощта на гърба на лъжицата я натиснете точно до ръба. Следва слой бешамел. Поръсете щедра шепа настъргано пармезано реджано.

Повторете тези стъпки (паста, рагу, бешамел и сирене Пармиджано Реджано), за да изразходвате както сосовете, така и пастата. Корите трябва да са поне 5 слоя, като отгоре трябва да се поръси с пармезано реджано.

Гответе лазанята за 40 минути. Препоръчва се да покриете ястието си с алуминиево фолио за първите 10-15 минути, за да сте сигурни, че лазанята няма да изсъхне във фурната.

Извадете от фурната и оставете да престои поне 5 минути. Преди да сервирате, нарежете на порции с еднакъв размер и завършете с прясно настъргано пармезано реджано.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares