Бобови растения – видове, ползи за здравето, хранителни факти

Бобови растения – видове, ползи за здравето, хранителни факти

Бобовите растения – семейството храни, което включва боб, грах и леща, са пример за здравословни храни, които са евтини, достъпни и вкусни. Нека ги разгледаме по-отблизо.

Какво представляват бобовите растения?

Бобовите растения принадлежат към семейство Fabaceae или Leguminosae. Термините „бобови растения“, „варива“ и „боб“ понякога се използват взаимозаменяемо, но бобовите култури технически се отнасят до цялото растение (включително листата, стъблата и шушулките), докато варивата са годни за консумация семена (като боб, грах или леща).

Примери за бобови растения:

  • Адзуки боб (известен още като червен боб);
  • Анасази боб;
  • Чернооките грахчета;
  • Едамаме;
  • Фава боб;
  • Гарбанзо боб (известен още като нахут);
  • Леща ;
  • Соеви ядки;
  • Фъстъците също са технически бобово растение.

Бобовите растения са основна храна в средиземноморската диета. Хората, които живеят в средиземноморските страни, консумират между 8 и 23 грама бобови растения на ден, докато северноевропейците консумират по-малко от 5 грама на ден, според едно проучване.

Бобови растения - видове, ползи за здравето, хранителни факти - what are legumes types health benefits nutrition 1440x810 1

Какви са ползите за здравето от бобовите растения?

Доказано е, че бобовите растения в различните им форми имат следните ползи за здравето.

Осигуряват ключови хранителни вещества

Бобовите растения са изненадващо питателни. Те съдържат протеини, фибри, витамини от група В, желязо, фолат, калций, калий, фосфор и цинк. Освен това са с ниско съдържание на мазнини и калории: половин чаша бобови растения съдържа около 115 калории, 1 грам мазнини, 20 грама въглехидрати, 8 грама протеин и 7 до 9 грама фибри.

Съдържат антиоксиданти

Много видове боб и други бобови растения са богати на антиоксиданти. Антиоксидантите могат да предотвратят или забавят клетъчното увреждане, а хората, които следват богата на антиоксиданти диета, имат по-нисък риск от няколко заболявания – включително сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак.

Подобряват здравето на сърцето

Добра идея е да ограничите приема на червено месо (като говеждо, агнешко и свинско) поради съдържанието на наситени мазнини. Лещата и бобът са страхотни заместители – не само за да ви помогнат да намалите приема на месо, но и поради някои ползи за сърцето. Според изследвания, яденето на бобови растения може да понижи кръвното налягане и възпалението, които са два рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията им може да намали риска от диабет тип 2

Бобовите растения също могат да помогнат за предотвратяване и управление на сериозни здравословни проблеми, включително диабет тип 2 и свързани състояния като хипертония и висок холестерол, според изследване.

Проучване е установило, че редовната консумация на бобови растения – особено леща – като част от средиземноморската диета води до 35% по-нисък риск от диабет сред по-възрастните хора с висок сърдечно-съдов риск.

Протеин на растителна основа

Бобовите растения са чудесен източник на растителен протеин и могат да заемат мястото на месото в много рецепти. Спазването на предимно растителна диета – като вегетарианска диета, веганска диета или флекситарна диета – вместо такава, богата на месо, може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и много видове рак.

Диетите на растителна основа също са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност в едно проучване.

Бобови растения - видове, ползи за здравето, хранителни факти - w1218d16207257989517

Бобовите растения полезни ли са за отслабване?

Бобовите растения могат да бъдат полезни за отслабване, тъй като са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри и предлагат засищащ протеин. Те помагат да се чувствате сити за по-дълго време и така да избягнете леки закуски между храненията.

Систематичен преглед и мета-анализ е установил, че повече тегло е загубено сред участниците, които са следвали диети, които съдържат около една порция варива на ден, отколкото в контролна група без допълнителни варива. Прегледът също така предполага, че диетичната консумация на варива може да бъде свързана с по-нисък процент телесни мазнини.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares