Боровинките – изключително полезни за здравето

Боровинките – изключително полезни за здравето

Боровинките са плод на многогодишно цъфтящо растение от рода Vaccinium. Освен че са много вкусни, те предлагат и редица ползи за здравето. Запознайте се с тях, за да бъдете още по-мотивирани да ги включвате редовно в диетата си.

Порция от 100 г сурови боровинки съдържа 57 калории, 0,3 г мазнини, 0,7 г протеин и 14 г въглехидрати, от които 10 г са захар, 2,4 г са диетични фибри, а останалите са сложни въглехидрати. 0 г от наличните мазнини са наситени. Боровинките не съдържат холестерол.

Боровинките са добър източник на основни витамини и минерали. Витамините, осигурени от 100 g порция боровинки, включват 11% DRV витамин C, 4% витамин B6, 16% витамин K, както и витамин E, фолат, ниацин, тиамин и рибофлавин. Основните минерали, осигурени от боровинките, включват манган (15%), мед (6%), желязо (2%), фосфор (2%), калий (25) и цинк (1% от DRV.)

Тези плодове също имат добър аминокиселинен профил и са превъзходен източник на антиоксиданти, които осигуряват няколко ползи за здравето.

Боровинките - изключително полезни за здравето - imageforarticle 22726 16560822540037952

Функционални съставки

Освен че са с ниско съдържание на калории и холестерол, което помага за загуба на тегло и общо здраве, ползите от консумацията на боровинки идват от техните функционални съставки.

Биоактивните съставки в боровинките включват полифеноли, антоцианини и антиоксидантни свойства. Има много изследвания върху състава на функционалните съставки на различни сортове боровинки, включително китайски и бразилски производни, както и сортове от САЩ и Канада. Установено е, че различните сортове имат различни функционални профили на съставките. Антиоксидантните профили показват голямо разнообразие между различните сортове боровинки.

Специфични ползи за здравето

Поради хранителния профил и функционалните съставки, редовната консумация на боровинки е свързана с няколко специфични ползи за здравето. Те включват:

Противоракови свойства

Поради съдържанието на антоцианин и фенолна киселина, както и антиоксидантни свойства, боровинките имат противоракови свойства. Фенолните киселини и антоцианините понижават пролиферативните, ангиогенните транскрипции и антиапоптотичните нива и предотвратяват карциногенезата и намаляват риска от рецидив на рак. Антиоксидантите намаляват наличието на свободни радикали и риска от оксидативен стрес, който е свързан с увреждане на ДНК и развитие на тумори.

Свойства против затлъстяване

Освен че са с ниско съдържание на калории, боровинките имат и други свойства против затлъстяване, свързани с техните функционални съставки. Проучване показва, че антоцианините в боровинките инхибират инсулиновата сигнализация в адипоцитите, предизвиквайки усвояването на глюкоза от инсулин и намалявайки освобождаването на глицерол в адипоцитите. Експресията на синтазата на мастни киселини показва значително намаление, когато се консумират диви боровинки. Екстрактът от боровинки показва потенциал като терапевтичен инструмент за съпътстващи заболявания, свързани със затлъстяването.

Превенция на дегенеративни заболявания

Ежедневната консумация на боровинки може да осигури защита срещу дегенеративни заболявания поради антиоксидантна активност, инхибиране на α-глюкозидазата и антипролиферативни свойства. Изследванията показват, че антоцианините (с които са свързани антиоксидантните и антипролиферативните свойства) намаляват реактивните кислородни видове и капацитета на ксантин оксидаза-1 и укрепват капацитета на хемоксигеназа-1, супероксид дисмутаза и малвидин.

Боровинките - изключително полезни за здравето - l intro 1656439699

Противовъзпалителни свойства

Доказано е, че консумацията на диви боровинки има противовъзпалителен ефект. Присъстващите фенолни киселини, флавоноиди и процианидини са свързани с тази полза за здравето. Антоцианините помагат за увеличаване на цитокините и помагат за намаляване на оксидативния стрес, когато се консумират в достатъчно големи количества. Екстрактът от боровинки е идентифициран като нов терапевтичен агент поради своите антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Подобрено здраве на мозъка

При проучвания върху животни е показано, че боровинките намаляват оксидативния стрес и възпалението, както и подобряват невронната сигнализация и защитават мозъчната функция.

Подобрено зрение

Редовната консумация на боровинки също може да има положителен ефект върху здравето на очите. Антоцианините в боровинките допринасят за това, по-специално цианидин-3 глюкозид, и проучванията показват, че ускоряват възстановяването на ретината след фотоизбелване. Полифенолите също осигуряват защита срещу индуцирано от светлина увреждане на ретината.

Здраве на сърцето

Боровинките не съдържат наситени мазнини или холестерол, осигурявайки ползи за здравето на сърцето. Освен това нивата на антиоксиданти в боровинките предпазват от окисляване на LDL холестерола. В едно проучване беше установено, че порция от 50 g намалява окисляването на LDL при пациенти с 27% за осем седмици. Проучването отбелязва също 4-6% намаление на кръвното налягане при пациентите.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares