Чушките, на места наричани още пиперки, са използвани в много различни кухни по света. Те са от вида capsicum annuum и се срещат в различни цветове. Ще ги намерите най-често в зелено, жълто, оранжево или червено. Има още кафяви, бели и дори лилави, макар и по-редки. Типичният размер на една чушка е колкото голям юмрук.
Цветът и ароматът се определят от сорта на растението и степента на зрялост при бране. Например червена чушка или оранжева чушка е просто зряла зелена чушка. Ето защо жълтите, оранжевите и червените чушки струват повече – им отнема повече време за събиране.
Докато черен пипер се класифицира ботанически като плод, той се използва като зеленчук в света на кулинарията, подобно на домата.
Ползи за здравето на чушките
Чушките са нискокалорични, богати на антиоксиданти и витамин С. Те са отлично допълнение към здравословната диета и начин на живот. Лесно и вкусно е да се готви с тях. Те са чудесни за пълнене, както са и чудесна съставки в много ястия и салати.
Чушките също са подходящи за кето диетата, когато се консумират пестеливо. Те предоставят 5,9 нетни грама въглехидрати на половин чаша. Съдържат още много калий, витамини и антиоксиданти и са чудесно допълнение към здравословната диета.
Хранителна информация за чушките
Пресните, сурови чушки са много полезни. Те са съставени от 94% вода. Останалата част се състои от въглехидрати с малка част от мазнини и протеини. Хранителните вещества в 100 грама сурови червени чушки са както следва:
- Калории: 31
- Вода: 94%
- Протеин: 1 грам
- Въглехидрати: 6 грама
- Захар: 4,2 грама
- Фибри: 2,1 грама
- Мазнини: 0,3 грама
Можете ли да замразите чушки?
Да, замразяването на чушки е чудесен начин да ги запазите, за да можете да ги използвате по-късно. За замразяване на чушки:
Първо изберете пресни чушки, които не показват признаци на гниене.
Измийте чушките, след което ги изсушете напълно.
Разрежете чушките и отстранете дръжките. Отстранете семките и ципата, ако желаете.
Нарежете чушките, ако желаете, или можете да ги замразите цели.
Прехвърлете чушките в торбички за фризер и отстранете възможно най-много въздух.
Поставете чушките във фризера. Използвайте при нужда.
Някои обичат да бланшират чушките си преди замразяване, но не е необходимо. Ако обаче искате да бланширате чушките си, просто поставете нарязаните си чушки във вряща вода за 2 минути. Отцедете ги, охладете ги и ги изсушете, след което ги замразете, ако е необходимо.
Как се пекат чушки?
Задайте температурата на фурната на 200 градуса. Поставете цели чушки върху леко намаслена тава за печене в центъра на фурната и печете 20-30 минути или докато корите почернеят напълно, като ги обръщате от време на време, за да постигнете равномерно овъгляване и печене. Можете също така да ги нарежете наполовина и да ги изпечете или изпечете с кожата нагоре. Свалете ги от огъня. Добавете овъглената чушка в найлонова торбичка и затворете, или в купа и покрийте. Оставете на пара в торбата за около 10 минути, за да отпусне.
След като се запарят добре, ще бъде много лесно да обелите чушките.
Можете ли да ядете чушки сурови?
Да, при това ще ви хареса. Те са леко сладки на вкус и са идеални за сервиране заедно с дип, например от заквасена сметана или пикантен дип от крема сирене.