Кофеинът – обожаваната съставка на кафето

Кофеинът – обожаваната съставка на кафето

Милиарди хора по света пият кафе всеки ден. Ако сте от тях, със сигурност сте изпитали чудесата на кафето и по-специално едно от тях – да ви държи будни! Независимо дали имате нужда от енергията му сутрин или планирате да будувате цяла нощ, за да свършите дадена работа – кафето винаги е отлична идея по всяко време на деня.

Вълшебната съставка на кафето е кофеина. Една обикновена чаша кафе обикновено съдържа около 95 mg кофеин, което е достатъчно, за да ви помогне да останете будни няколко часа.

Какво представлява кофеинът?

Кофеинът е естествено психоактивно вещество и се намира в растения, включително кафеени зърна, какаови шушулки, ядки кола и листа от чай.

Кофеинът придава горчивия вкус на вашето кафе. Можете да намерите кофеина в храни и напитки по целия свят (чай, сода, енергийни напитки и какаови или шоколадови напитки), особено в напитките с кафе, тъй като то е най-мощната кофеинова напитка. Тези напитки са богати източници на антиоксиданти и фитонутриенти, които са полезни за вашето здраве.

Кофеин се съдържа и в някои незначителни лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта, като лекарства за настинка и алергия и болкоуспокояващи. Една от ползите за здравето на кофеина е намаляването на риска от развитие на неврологични разстройства, особено болест на Паркинсон и деменция.

Как действа кофеинът?

Кофеинът има прилики с химикал в тялото ви, наречен аденозин, който забавя скоростта, с която нервите ви се възбуждат. Този стимулиращ съня химикал може да се натрупа в мозъка, когато останете будни за дълго време и когато това се случи, ставате по-сънливи. Кофеинът пречи на забавящия ефект на този химикал върху мозъка ви и следователно вашите неврони остават активни и бдителни, вместо да отслабват.

В резултат на това кофеинът може да ви направи будни и енергични, а на някои от нас ни помага да се концентрираме. Въпреки това, има моменти, обикновено за тези с ниска непоносимост към кофеин, когато ефектите на кофеина са отрицателни, като тревожност, безпокойство, безсъние и повишен сърдечен ритъм.

Кофеинът е стимулант, който влияе на централната нервна система и ефектите могат да се усетят още само 15 минути след приема му. Кофеинът може да достигне пик в кръвта до 2 часа и да остане там в продължение на 9 часа, докато черният ви дроб го разгражда.

Въпреки това, има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при определяне на неговия ефект върху времето върху отделния човек. Ако пушите или имате толерантност към кофеина, стимулиращите ефекти могат да бъдат намалени и разграждането на кофеина може да бъде по-бързо. От друга страна, ефектите на кофеина могат да бъдат обратни за хора, приемащи орални контрацептиви, също и при бременните жени.

Кофеинът - обожаваната съставка на кафето - l intro 1659544996

Видове кафе и съдържание на кофеин

Съдържанието на кофеин варира в зависимост от вида кафе, което пиете.

Варено кафе – за този вид кафе има около 70-140 mg кофеин във всяка чаша от 220 ml.

Студено приготвено кафе – чаша от 340 ml от това кафе има 153-238 mg кофеин. Разликата със свареното кафе е, че се прави без загряване.

Без кофеин – погрешно е да се смята, че в това кафе изобщо няма кофеин. Безкофеиновото кафе или известно още като кафе без кофеин, съдържа кофеин в състава си, но в по-ниски нива. Във всяка чаша кафе без кофеин от 220 ml има около 0-7 mg кофеин и съдържа средно 3 mg.

Кафе еспресо – този вид кафе се смята за най-силното сред останалите, тъй като има повече кофеин. Еспресото се приготвя чрез нагнетяване на гореща вода или пара през много фино смлени кафеени зърна. Изчислено е, че всеки 30-50 ml има 63 mg кофеин.

Напитките на базата на еспресо – лате, капучино, макиато и американо са само част от любимите ни напитки. Всички те имат еспресо шотове, смесени със значително количество мляко. Млякото не съдържа кофеин, еспресото обаче съдържа 63 mg кофеин и 125 mg за по-големите порции.

Разтворимо кафе – това съдържа по-малко кофеин в сравнение със свареното кафе. Една чаша разтворимо кафе от 220 ml има приблизително 62 mg кофеин. Разтворимото кафе е най-лесното за приготвяне сред останалите, тъй като просто трябва да добавите кафето на прах с гореща вода.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares